Szarlotka z kruszonką Polska

Szarlotka z kruszonką Polska

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • masło

    120 g
  • żółtka

    3 szt
  • cukier

    2 łyżki
  • sól

    szczypta
  • mleko

    1 łyżka
  • wódka

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jabłka

    1 kg
  • cukier

    0,5 szklanki
  • cynamon

    1 łyżeczka
  • masło

    1 łyżka
  • płatki czekolady

    5 łyżek
  • białka

    3 szt
  • rodzynki

    3 łyżki
  • cukier trzcinowy

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Szarlotka z kruszonką Polska
Rodzynki zalać wrzątkiem. Odstawić na 30 min.

Jabłka obrać , jedno duże jabłko odłożyć na bok, resztę pokroić w kostkę i podsmażyć z cukrem i cynamonem na 1 łyżce masła na patelni. Odstawić do przestudzenia, dodać rodzynki (odcedzone) i łyżkę wody z rodzynek, dodać 1 łyżkę mąki i dobrze razem wymieszać.
Krok 2 - Szarlotka z kruszonką Polska
Ciasto najlepiej wyrobić rękami, robot kuchenny może zrobić to za dokładnie.
Więc wymieszać mąkę z masłem, proszkiem do pieczenia, 2 łyżki cukru, żółtka, sól, mleko, wódkę.
Podzielić ciasto na 2 części. Jedną częścią wyłożyć dno nasmarowanej tłuszczem i bułką tartą blaszki, boki blaszki powinny też być tak do 1/3 wyłożone ciastem. Piec w 200 stopniach 10 min. Wyciągnąć i poczekać 5 min aż lekko przestygnie.
Drugą połówkę ciasta włożyć do lodówki.
Na ciasto przełożyć jabłka.
Krok 3 - Szarlotka z kruszonką Polska
Jabłko które odłożyliśmy przekroić na pół i pokroić w plasterki. Wyłożyć plasterki na jabłka, posypać cynamonem i płatkami czekolady.
Krok 4 - Szarlotka z kruszonką Polska
Białka ubić i posmarować na wierzchy jabłek.
Krok 5 - Szarlotka z kruszonką Polska
Wyciągnąć z lodówki drugą połowę ciasta i pokruszyć na wierzchu.
Posypać cukrem trzcinowym.
Krok 6 - Szarlotka z kruszonką Polska
Piec w 180 stopniach około 40 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

malaczarna23

11.04.2013 10:30
pyszniutka szarlotka:) uwielbiam jak jest tyyyle jabłek :D

justys759

06.04.2013 20:50
wspaniała!

Konczi

06.04.2013 18:10
oj do kawusi by się przydał kawałeczek

V_kuchareczka

06.04.2013 17:45
wygląda pysznie

Piotr-21

06.04.2013 17:24
palce lizać

Marta11

06.04.2013 17:14
swietny przepis

Barbara/zuza22_85

06.04.2013 17:12
bardzo dobra

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat