Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kisiel jeżynowo-żurawinowy :

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jeżyny 1 szklanka
żurawina suszona 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Kisiel jeżynowo-żurawinowy :

Owoce wsypać do rondelka .Zalać 2 szklankami wody . Wsypać 4 łyżki cukru i zagotować . Zmniejszyć gaz i gotować 5 minut . W pozostałej zimnej wodzie rozrobić kisiel . Dosłodzić jeśli trzeba wywar z owoców .Wlać kisiel i chwilę gotować mieszając .Przełożyć do kompotierek ( miseczek ), posypać z wierzchu płatkami migdałowymi .

Nie podaje ilości użytego cukru gdyż zależy to od tego na ile słodkie są jeżyny.
Użyłam gotowego kisielu zamiast mąki ziemniaczanej ze względu na barwnik . Jeżyny po zagotowaniu i zaciągnięciu mąka ziemniaczaną są takie lekko sinawe i brzydko wyglądają – a z barwnikiem zawartym w kisielu wszystko jest ok. .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelinapac 30.03.2011 18:21
extra
Gosia32
Gosia32 25.03.2011 10:35
Super;]

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak