Kisiel jeżynowo-żurawinowy :

Kisiel jeżynowo-żurawinowy :

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jeżyny

    1 szklanka
  • żurawina suszona

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Owoce wsypać do rondelka .Zalać 2 szklankami wody . Wsypać 4 łyżki cukru i zagotować . Zmniejszyć gaz i gotować 5 minut . W pozostałej zimnej wodzie rozrobić kisiel . Dosłodzić jeśli trzeba wywar z owoców .Wlać kisiel i chwilę gotować mieszając .Przełożyć do kompotierek ( miseczek ), posypać z wierzchu płatkami migdałowymi .

Nie podaje ilości użytego cukru gdyż zależy to od tego na ile słodkie są jeżyny.
Użyłam gotowego kisielu zamiast mąki ziemniaczanej ze względu na barwnik . Jeżyny po zagotowaniu i zaciągnięciu mąka ziemniaczaną są takie lekko sinawe i brzydko wyglądają – a z barwnikiem zawartym w kisielu wszystko jest ok. .

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ewelinapac

30.03.2011 18:21
extra

Gosia32

25.03.2011 10:35
Super;]

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat