Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek pomarańczowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 1 szklanka
masło 125 gram
żółtko jajek 1
cukier puder 0.5 kg
cukier waniliowy 1 łyżeczka
cytryna 1
pomarańcza duża 1
masło do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek pomarańczowy

Mąkę wraz z posiekanym na tartce zimnym masłem, wbić żółtko, wsypać 1/2 szklanki cukru pudru, cukier waniliowy, dodać olejki po jednym cytrynowy i pomarańczowy i zagnieść ciasto. Starać się gnieść około 15 min. Owinąć w folię i włożyć na jakiś czas do lodówki najlepiej 30-40 min.
Ciasto rozwałkować na w miarę cienki placek, wylepić formę posmarowaną tłuszczem, formując brzeg. Piec 15 min w 200°C.
Pomarańcze i cytrynę sparzyć wrzątkiem przekroić, usunąć pestki i zmielić razem ze skórką w maszynce, bądź na tartce, ale dłużej schodzi.
Masę przełożyć do naczynia, dodatkowo można podsypać cukrem zależy jak kto lubi, wlać 1/2 szklanki wody i mieszając podgrzewać na małym ogniu ok. 30 minut.
Ciepłą masę rozłożyć na upieczonym spodzie i zanim całkowicie zastygnie,można delikatnie udekorować.
Przepis wypróbowany na tego rocznych Świętach. :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 08.04.2013 18:36
wyglada smacznie
Zdzisław 06.04.2013 00:14
smacznie wygląda
V_kuchareczka 05.04.2013 23:06
na pewno jest pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak