Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pizza

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąki 2 szkl.
wody letnia 1 szkl.
Zioła prowansalskie suszone Prymat
szczypta soli
kiełbasy zwyczajnej 1/2 kg
cebuli 2 szt.
pieczarek 1/2 kg
kukurydza w puszce
drożdże 1/2 opakowania
olej 2 łyżki
ser gouda 30 dag
koncentrat pomidorowy (mały)

Przepis i sposób przygotowania na: pizza

Drożdże roztopić w szkl. letniej lub zimnej wody ale przegotowanej. W blaszanej misce wsypać mąkę, posolić ją, zalać drożdżami, dodać olej i zioła prowansalskie. Wyrobić ciasto. Pozostawić na 15 min, przykryte czystą ścierką. Następnie trochę podrośnięte ciasto wyłożyć na blachę, posmarować je koncentratem pomidorowym i posypać przyprawą do pizzy. Na patelni zesmażyć kiełbasę i cebulę pokrojoną w kostkę. Pod koniec smażenia dodać pieczarki starte na tartce lub pokrojone w plasterki. Gdy pieczarki zrobią się miękkie, zesmażone składniki rozłożyć na ciasto. Następnie rozłożyć warstwę kukurydzy (można dodawać też inne składniki np. oliwki, groszek, szynka) i sera startego na tartce. Piec w piekarniku w 180st. 35 min. Polecam! Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak