Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe ruskie pierogi

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
jajko 1 sztuka
olej 1/3 szklanki
sól
woda 1-1,5 szklankki
ziemniaki gotowane 1 kg
twaróg 1 kg
cebula 150 g
pieprz
Kucharek przyprawa do potraw
Przyprawa do zup i potraw Kucharek
słonina 200 g
olej do smażenia
Papryka ostra mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe ruskie pierogi

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy ciasto pierogowe.
Mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicę, dodajemy jajko, szczyptę soli, olej. Następnie dodajemy stopniowo letnią przegotowaną wodę. (woda nie może być za gorąca, żeby ciasto się nie zaparzyło). Wyrabiamy ciasto. Gdyby ciasto wciąż było twarde dodajemy wody. Ciasto przykrywamy zwilżoną ściereczką bądź owijamy folią spożywczą.
Krok 1 - Domowe ruskie pierogi foto
2
Przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy w paski, podsmażamy na tłuszczu. Odstawiamy do wystygnięcia. Ugotowane ziemniaki, cebulę i ser mielimy. Doprawiamy przyprawami (pieprz, sól, magii, papryka ostra, kucharek).
Krok 2 - Domowe ruskie pierogi foto
3
Z farszu wyrabiamy kuleczki o masie ok 20g. Rozwałkowujemy ciasto, układamy jedną warstwę kulek, ok. 10 cm od krawędzi, zawijamy dolną część ciasta na kulki, wycinamy szklanką pierogi.
Krok 3 - Domowe ruskie pierogi foto
4
Następnie dociskamy brzegi ciasta. Układamy na desce podsypanej mąką, żeby się nie posklejały.
Krok 4 - Domowe ruskie pierogi foto
5
Słoninę kroimy w kostkę i topimy tworząc skwarki, którymi posypiemy pierogi.
Krok 5 - Domowe ruskie pierogi foto
6
Gotowanie pierogów. Wlewamy wodę do garnka, solimy, na zagotowaną wodę wrzucamy pierogi, czekamy aż wypłyną i gotujemy je jeszcze przez ok. 3 min. Wyjmujemy na talerz. Podawać z wcześniej przygotowanymi skwarkami.
Krok 6 - Domowe ruskie pierogi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 14.04.2013 00:02
domowe pychota
Olga_SK 05.04.2013 22:23
prawie jak u mamy :)
adelajda 05.04.2013 19:55
ja też mrożę ciast jak zostanie ! pierogi ruskie lubię !
Marta17 05.04.2013 19:54
ja lubię ze śmietanką i cukrem
Konczi 05.04.2013 19:44
ruskie pierożki najlepsze
agnieszka214 05.04.2013 19:41
ulubione danie moich dzieci
Marlenka.S 05.04.2013 19:12
pięknie wyglądają
Aleksandra/Olcia 05.04.2013 19:06
uwielbiam ruskie pierogi
Luki 05.04.2013 19:04
takie bardzo lubie
WiktoriaGotuje 05.04.2013 18:59
pycha, uwielbiam pierogi ruskie
Marcin9 05.04.2013 18:57
Pół na pół jest dobrym połączeniem, można ewentualnie wykorzystać mniejszą ilość na taką porcję ciasta. Ale zawsze gdy farsz zostanie, można go zamrozić i wykorzystać następnym razem.
kriko 05.04.2013 18:47
pyszne ruskie
Anna133 05.04.2013 18:44
pół na pół na pewno ?
Marta11 05.04.2013 18:26
az tyle ser na 1 kg ziemniakow calkiem sporo
Krzysztof15 05.04.2013 18:14
lubie takie super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak