Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z budyniem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasto:
300 g mąki pszennej
100 g margaryny
3 łyżki miodu
3 łyżki mleka
1 łyzka proszku do pieczenia
Krem:
500 ml mleka
250 g masła
150 g cukru pudru
50 g sparzonych rodzynków
½ opakowanie budyniu śmietankowego
2 galaretki cytrynowe
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kaszy manny
2 galaretki truskawkowe
Napar z kawy
4 łyżki wody, 3 łyżki naturalnej kawy

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z budyniem

W małej misce zagnieść wszystkie składniki na ciasto. Blaszkę o średnicy 21 x 21 cm wysmarować masłem i upiec na niej placek. Piec 15 minut w temperaturze 200 C. Gotowy placek ostudzić. W rondelku przygotowujemy krem do placka. Mąkę, kaszę, cukier waniliowy oraz budyń w proszku dodać do zimnego mleka, zagotować i mieszać. Szybko mieszamy składniki by nie powstały grudki. Dodajemy galaretki w proszku i dalej szybko mieszamy. Po ugotowaniu w dalszym ciągu mieszamy do czasu wystygnięcia masy. Masło utrzeć z cukrem, po czym dodajemy do masy i mieszamy. Na koniec wsypujemy rodzynki. Kawę zalać wrzącą wodą. Upieczony placek skropić naparem z kawy, przełożyć kremem i wstawić na 2 godziny do lodówki by zastygł. Przygotować galaretki truskawkowe według przepisu na opakowaniu. Ciasto zalać tężejąca galaretką i ponownie wstawić do lodówki na 2 godziny. Można ozdobić bitą śmietaną i pokrojonym jabłkiem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak