Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto UWAGA

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 450 g
cukier 3/4 szkl
margaryna 1 kostka
żółtko jajek 4
morele suszone
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 1,5 łyżki
dżem śliwkowy
masa
margaryna lub masło 1 szt
mleko 3,2% 1/2 l
mąka pszenna 2 łyzki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier waniliowy
Biszkopt
mąka pszenna 3 łyżki
jajko 3
cukier drobny 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto UWAGA

Kroki postępowania

1
CIASTO KRUCHE: Mąkę łączymy z miękką margaryną. Dodajemy cukier i proszek do pieczenia. Całość dobrze mieszamy. Dodajemy żółtka i ręką wyrabiamy ciasto. Jeżeli jest zbyt twarde lub sypkie dodajemy parę łyżek kwaśnej śmietany. Po dokładnym wyrobieniu dzielimy ciasto na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao i ponownie wyrabiamy ręką, aby kakao połączyło się z ciastem. Ciasto jasne wałkujemy i przy pomocy wałka wykładamy je do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą o wymiarach 23 x 35 cm. . Z ciasta ciemnego ciasta formujemy kulki. Do każdej kulki wkładamy suszony kawałek moreli. Na wyłożone w formie jasne ciasto wykładamy powidła wiśniowe oraz ciemne kulki w równych odstępach. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do ok. 200 C i pieczemy ok. 35 - 40 min.
Krok 1 - Ciasto UWAGA foto
2
MASA: Mąkę pszenną i ziemniaczaną rozpuszczamy w 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewamy mleko z rozpuszczonymi mąkami. Zagotowujemy i studzimy. Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Nadal ucierając dodajemy po 1 łyżce zimnej masy. Po utarciu na puszystą jednolitą masę wykładamy na upieczone zimne ciasto z kulkami. Wyrównujemy wierzch ciasta.
Krok 2 - Ciasto UWAGA foto
3
BISZKOPT DO NAKRYCIA: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ubijając dodajemy w krótkich odstępach czasu na przemian po 1 żółtku i 1 łyżce cukru. Na końcu dodajemy mąkę roztrzepując ją po całej powierzchni i delikatnie mieszamy . Biszkopt przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 200 C ok. i pieczemy ok. 15 - 20 min. Upieczonym biszkoptem nakrywamy ciasto.
Krok 3 - Ciasto UWAGA foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Granita 14.02.2014 08:32
bezbłędnie nazwane:)
Dorian 01.02.2014 00:16
skad taka nazwa?
RenataZ-et 12.12.2013 22:06
ciekawy pomysł na ciasto
ben-ka 11.12.2013 11:44
Zjadłabym kawałek.
MagdaXXX 25.11.2013 13:47
fajne ciacho
Danka 18.11.2013 17:45
pyszności do kawy
kuklik 04.11.2013 18:39
super pomysł
beatkaa153 29.05.2013 14:18
Przepis bardzo ciekawy i pewnie go kiedyś zrobię:)
TEtalicha 28.05.2013 16:15
ciasto prezentuje sie fajnie
IwonaKa 26.05.2013 15:04
pyszne ciasto
adelajda 24.05.2013 20:01
aż ślinka cieknie
aisza1 23.05.2013 09:08
bardzo ciekawy przepis
Róża1 20.05.2013 16:40
fajny przepis:-)
fotoviderek 25.04.2013 10:56
Ciekawa nazwa :)
chrupnij-sobie.pl 16.04.2013 11:16
pyszniusie!
Piter 31 15.04.2013 07:53
Fajne ciacho.
Ania67 06.04.2013 09:46
Fantastyczna nazwa pysznego ciasta
noninka77 05.04.2013 14:00
fajny przezpis
gosia56 05.04.2013 13:59
super ciasto
Marta11 05.04.2013 13:32
wygada zachecajaco:)
Marta1986 05.04.2013 13:13
mniaaammm muśnie ciasto:-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak