Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SUPER CHAŁWA

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

5 dag mąki
25 dag cukru
2 łyżki proszku do pieczenia
duża szczypta soli
1 i ¼ szklanka mleka
szklanki wody
50 dag orzechów włoskich
jaja 10 dag
grysik 25 dag
Goździki całe Prymat 3 szt.
Cynamon cały Prymat
cukier 75 dag

Przepis i sposób przygotowania na: SUPER CHAŁWA

Wsypać do miski przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać z goździkiem, dodając drobno pokrojone orzechy. Ubijamy jaja, starannie mieszając, ucieramy na krem masło z cukrem. Starannie mieszamy i dodajemy po trochu mąkę z dodatkami, oraz mleko. Dodajemy do siebie pozostałe składniki i starannie mieszamy masę na gładką konsystencję.
Następnie dodajemy drobno pokrojoną skórkę cytryny. Ciasto wykładamy na foremkę o średnicy 25 x 25cm i wstawiamy do średnio gorącego piekarnika na 45 minut.
Syrop należy przygotować z wody i cukru, goździkiem i cynamonem, gotujemy syrop przez 5 minut. Gorący syrop polewamy na ciasto, bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Gotowe ciasto pozostawiamy w chłodnym miejscu. Po ochłodzeniu należy chałwę pokroić w kwadraty. Można kawałki chałwy podawać do gorącej kawy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iwona332 31.12.2010 00:36
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak