Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka orzechowe - bardzo prosty przepis

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 200 gram
masło 100 gram
jajko 2
orzechy włoskie 200 gram
cukier 100 gram
lukier

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka orzechowe - bardzo prosty przepis

Kroki postępowania

1
Dostałam ogromną siatkę orzechów i stanęłam przed dylematem, co mogę właściwe z nich zrobić. Po dwóch dniach łupania mam chyba 2 kilo orzechów do przerobienia ;) Zaczynamy więc od czegoś prostego - ciastek. Na mąkę rzucam mało i siekam je nożem na małe kawałeczki.
Krok 1 - Ciastka orzechowe - bardzo prosty przepis foto
2
Orzechy mielę w robocie kuchennym na drobny „piasek”. Razem z cukrem i dwoma jajkami dodaję je do mąki z masłem.
Krok 2 - Ciastka orzechowe - bardzo prosty przepis foto
3
Zagniatam ciasto, formuję z niego kulę i wkładam do lodówki na co najmniej pół godziny.
Krok 3 - Ciastka orzechowe - bardzo prosty przepis foto
4
Gdy ciasto się już schłodzi, rozwałkowuję je i wycinam ciasteczka.
Krok 4 - Ciastka orzechowe - bardzo prosty przepis foto
5
Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Krok 5 - Ciastka orzechowe - bardzo prosty przepis foto
6
Upieczone i wystudzone ciastka lukruję. Ciastka są kruche i aromatyczne. A przede wszystkim bardzo naturalne, choć kaloryczne. Orzechy to przecież tłuszcz, ale ten zdrowy ;)Smacznego!
Krok 6 - Ciastka orzechowe - bardzo prosty przepis foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 05.04.2013 12:09
takie ciasteczka są najlepsze. Pięknie wyglądają :)
gosia56 04.04.2013 20:38
napewno pyszne
katarzynagotuje 04.04.2013 20:11
jakie ładne ciasteczka; )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak