Bułeczki z pszenicą

Bułeczki z pszenicą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 2 łyżki oliwy

  • sól

  • 2 łyzki cukru

  • 1 łyżka drożdży

  • 0,5 kg mąki

  • pół szklanki mleka

  • pół szklanki ziaren pszenicy do ciasta, posypania

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do rondelka wlać mleko, dodać cukier i drożdże, delikatnie wymieszać. Mąkę wsypać do miski, dodać sól i pszenice, wymieszać . Dodać oliwę, mleko z drożdżami, które wcześniej przygotowaliśmy w rondelku. Następnie dokładnie wyrabiamy ciasto w misce, dobrze żeby było lepkie. Miskę z surowym ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką, do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200°C, wykładamy pergaminem blaszkę. Z gotowego ciasta formujemy małe bułeczki i kładziemy jedna koło drugiej na blaszce w małych odstępach. Uformowane bułeczki posmarować żółtkiem i posypać ziarnami pszenicy. Bułeczki z pszenicy pieczemy w temperaturze 180 – 200°C przez 20 minut na złoty kolor. Cudownie smakują z jogurtem jagodowym

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ewelinapac

03.10.2010 20:29
naj lepsze na ciepło

iwona332

18.09.2010 00:57
super

elwal

23.07.2010 00:09
Ja również podobne robię - uwielbiam domowe wypieki :)

rosik93

23.07.2010 00:07
Lubię takie bułeczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat