Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sushi z paluszkiem krabowym, ogórkiem i czerwoną papryką

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż do sushi 300 g
paluszki krabowe 100 g
ogórek 2/3
majonez 2 łyżki
wasabi 1 łyżeczka
nori 4
zaprawa do ryżu
ocet ryżowy 80 ml
cukier 1 łyżka
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Sushi z paluszkiem krabowym, ogórkiem i czerwoną papryką

Kroki postępowania

1
Do robienia sushi używamy specjalnego krótkoziarnistego ryżu japońskiego.
Krok 1 - Sushi z paluszkiem krabowym, ogórkiem i czerwoną papryką foto
2
Płuczemy go w wodzie, aby pozbyć się skrobi. Gdy ryż nie będzie już farbował wody przekładamy go do garnka.
Krok 2 - Sushi z paluszkiem krabowym, ogórkiem i czerwoną papryką foto
3
Zalewamy przefiltrowaną lub mineralną wodą. Ilość wody powinna być taka, aby zakryła ryż na wysokość ponad 1 cm. Wodę z ryżem najpierw zagotowujemy na dużym ogniu. Następnie ogień zmniejszamy na minimalny i pod przykryciem gotujemy około 20 minut. Przygotowany ryż przekładamy do miski i ostudzamy.
Krok 3 - Sushi z paluszkiem krabowym, ogórkiem i czerwoną papryką foto
4
Zabieramy się za zalewę. Ocet mieszamy z cukrem i solą. Możemy lekko podgrzać, aby składniki się szybciej rozpuściły. Zalewę również studzimy.
Krok 4 - Sushi z paluszkiem krabowym, ogórkiem i czerwoną papryką foto
5
Następnie polewamy nią ryż. Mieszamy i odstawiamy, aż ryż wchłonie płyny.
Krok 5 - Sushi z paluszkiem krabowym, ogórkiem i czerwoną papryką foto
6
Tak przygotowany ryż układamy na matowej stronie nori. Na 2/3 jego powierzchni. Majonez mieszamy z wasabi. Tak przygotowaną pastą smarujemy pasek na ryżu.
Krok 6 - Sushi z paluszkiem krabowym, ogórkiem i czerwoną papryką foto
7
Następnie układamy pokrojoną w paski czerwoną paprykę, ogórka bez gniazd nasiennych oraz paluszki krabowe przekrojone po połowie.
Krok 7 - Sushi z paluszkiem krabowym, ogórkiem i czerwoną papryką foto
8
Następnie glon zwijamy uciskając, aby roladki się nam nie rozwalały. Kroimy na 4 lub 6 części. Podajemy z sosem sojowym. Smacznego.
Krok 8 - Sushi z paluszkiem krabowym, ogórkiem i czerwoną papryką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 04.07.2013 07:50
jeszcze nie próbowałam
Grażyna13 05.04.2013 19:56
Pycha, moje smaki :)
reniatka 05.04.2013 09:53
rewelacyjne zjadłabym
Henryka2 04.04.2013 20:05
Ale różnorodne dania serwujesz! Fajnie byłoby spróbować.
noninka77 04.04.2013 19:31
świetnie!!!
IwonaDD 04.04.2013 19:22
mistrzostwo !
Boska_Agatka 04.04.2013 19:16
palce lizać pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak