Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowane warzywa po nicejsku wg. Pana Michele Moran

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryka czerwona 1 sztuka
papryka żółta 1 sztuka
cebula dymka ze szczypiorkiem 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
cukinia 1 sztuka
bakłażan 1 sztuka
oliwki zielone 40 g
oliwki czarne 40 g
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
sól do smaku
papryka zielona 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowane warzywa po nicejsku wg. Pana Michele Moran

Piekarnik włączamy i ustawiamy temp. 180 stopni z opcją góra i dół.

Warzywa dokładnie myjemy. Z każdej papryki dokładnie usuwamy gniazda z nasieniem. Każdą z papryk kroimy na ćwiartki. Umieszczamy je w naczyniu i polewamy 2-3 łyżkami oliwy z oliwek, dodajemy także troszkę ziół prowansalskich, bazylii, soli i pieprzu do smaku to już wedle uznania.
Cukinię i bakłażana kroimy w paski ale tak na ukos. Je również umieszczamy w naczyniu posypujemy ziołami, bazylią, solą i pieprzem i polewamy 2-3 łyżkami oliwy z oliwek.
Pokrojone warzywa umieszczamy na grillu ( patelnia grill, grill elektryczny lub tradycyjny). Gdy warzywa będą już odpowiednio ugrillowane, przekładamy je do naczynia żaroodpornego lub brytfanki i pieczemy 10 minut.
Podczas pieczenia warzyw, siekamy cebulę, czosnek i oliwki. Dodajemy do niech 1 łyżkę oliwy z oliwek oraz sól i pieprz do smaku. Przekładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy kilka minut.

Gdy warzywa będą już gotowe posypujemy je zawartością patelni :D

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Fiffi 03.04.2013 22:23
kolorowo i smacznie
paulina2157 03.04.2013 19:51
świetne aż chce się spróbować
iwi 03.04.2013 18:54
Krótko i na temat:rewelacja
Bernadeta1 03.04.2013 18:49
super jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak