Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie z gulaszem

5.0
(123)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Kluski z gulaszem to pomysł na pyszny, tradycyjny obiad dla całej rodziny.

Składniki:

Gulasz

łopatka wieprzowa 500 gramów
szynka wieprzowa 300 gramów
sól 0,5 łyżeczki
olej 4 łyżki
cebula 1 sztuka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
kostka mięsna 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
pieprz ziarnisty 8 ziaren
ziele angielskie 6 ziaren
mąka 3 łyżki
musztarda 3 łyżeczki

Kluski śląskie

ziemniaki 1 kilogram
jajko 1 sztuka
sól 1 szczypta
mąka ziemniaczna 200 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie z gulaszem

Przygotowanie klusek:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie (uważamy, żeby nie rozgotować). Ugotowane, odcedzone i gorące przeciskamy przez praskę. Zostawiamy masę, aby ostygła na tyle, że da się wyrobić rękami.

Ciepłą ziemniaczaną masę wyrównujemy w misce i dzielimy na 4 równe części, po czym jedną ćwiartkę wyjmujemy i wypełniamy to miejsce mąką ziemniaczaną. Lekko solimy, dodajemy jajko. Zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kulki, lekko spłaszczamy i robimy dziurkę. Gotujemy we wrzątku, aż kluseczki wypłyną.

Przygotowanie gulaszu:

Mięso dokładnie umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Posolić. Na patelni z grubym dnem rozgrzewać olej i wrzucić mięso. Dokładnie obsmażyć.

Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Dodać do mięsa razem z łyżką papryki. Chwilę wszystko razem podsmażyć.
Po tym czasie mięso zalać przegotowaną, gorącą wodą. Woda powinna zakryć mięso. Dodać kostkę mięsną, pieprz, ziele angielskie i listki laurowe. Patelnię przykryć i całość dusić przez około 2 godziny. Mieszać od czasu do czasu, a w razie potrzeby podlać gulasz wodą.

Po tym czasie do 1/3 szklanki zimnej wody dodać mąkę, dobrze wymieszać (żeby nie było grudek) i dodać do mięsa, żeby zagęścić sos. Dodać musztardę i zamieszać. Gotować jeszcze przez chwilę, do momentu, aż sos zgęstnieje.

Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

perelka780 27.12.2013 17:01
takie obiadki lubie:-)
lara 16.05.2013 13:12
bardzo dobry obiad:)
Malinka 09.05.2013 12:18
Oj, zjadłoby się z apetytem:)
magdziorka6 03.04.2013 21:52
moje ulubione danie obiadowe
jozefinach 03.04.2013 18:41
Uwielbiam takie kluski.
Sylwia26 03.04.2013 16:41
ślinka leci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak