Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wesoła rolada

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na ciasto:
jaja 9 szt
cukier kryształ 1,5 szklanki
mąka pszenna 1 i 1/4 szklanki
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 ł;yżeczki
olej 2 łyżki
NA MASĘ:
budyń waniliowy 1 szt
mleko 2% 500 ml
mąka pszenna 2-3 łyżki
wanilia 1/2 laski lub
cukier waniliowy 1 szt
margaryna palma 1 szt
galaretka
barwnik zielony
kakao do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Wesoła rolada

Kroki postępowania

1
Galaretkę (smak dowolny, ja najbardziej lubie agrestowa) ugotować wcześniej i odstawić do stężenia.

Żółtka oddzielić od białek.
Krok 1 - Wesoła rolada foto
2
Z białek ubić pianę, dodać cukier a później żółtka i olej.
Krok 2 - Wesoła rolada foto
3
Na końcu dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i delikatnie wymieszać.
Krok 3 - Wesoła rolada foto
4
Piec w temperaturze 160-180 stopni około 40-50 minut.

UWAGA: podane proporcje składników dopasowane są do dużej blachy takiej z piekarnika.
Krok 4 - Wesoła rolada foto
5
Masa:
Mleko podzielić na pół. Do jednej cześci dodać cukier i laskę wanilii lub cukier waniliowy i zagotować.
Krok 5 - Wesoła rolada foto
6
Drugą częśc mleka dokładnie wymieszać z budyniem i mąką. Wlać na gotujące mleko.
Krok 6 - Wesoła rolada foto
7
masę budyniową odstawić do ostygniecia.
Krok 7 - Wesoła rolada foto
8
margarynę ubić na piane i dodawać do niej po łyżce ugotowany budyń. KOlejna porcje dodawać dopiero wtedy gdy masa będzie dokładnie wymieszana.
Krok 8 - Wesoła rolada foto
9
Biszkopt wyjąć na ściereczkę.
Krok 9 - Wesoła rolada foto
10
Goracy zwinąć (rezem ze ścierką) w rulon. Odstawić do ostygnięcia.
Krok 10 - Wesoła rolada foto
11
Gdy biszkopt ostygnie delikatnie go rozwinąć. Posmarować masą (troche zostawić do dekoracji). Na brzegu biszkopta ułożyć pokrojoną w paski galaretke.
Krok 11 - Wesoła rolada foto
12
Ponownie zwinąć w roladę. Do pozostałej masy dodać troszeczkę zielonego barwnika. Udekorować roladę według własnego pomysłu. Można posypać kakao.
Krok 12 - Wesoła rolada foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 15.02.2014 23:06
Fajnie pokazane krok po kroku
dorotka0000025 19.08.2013 18:59
swietnie wyglada
erym 12.08.2013 08:43
wyglada bajecznie.
ankaryba 15.07.2013 10:40
jaka fajna :-)
Seba 13.07.2013 08:45
piękna i na pewno smaczna
Klausia 23.06.2013 11:06
bardzo fajna ta rolada :)
Ada-Gaba 12.06.2013 21:15
śliczna i kolorowa
Dorota59 28.04.2013 19:53
fajnie wygląda
kasienka23 19.04.2013 07:34
wygląda ślicznie!
aisza1 09.04.2013 11:33
apetycznie wygląda
meg1984 08.04.2013 20:47
To jest prawdziwa sztuka kulinarna :)
Alex_M 04.04.2013 09:50
apetyczna rolada :)
miroslawa 04.04.2013 04:55
piękna rolada
Dorota_31_ 03.04.2013 11:03
ładnie się zapowiada
Wiesława1 03.04.2013 08:51
apetycznie wygląda
Agnieszka-87-25 03.04.2013 08:00
super rolada taka na zielono :)
Anna169Hosz 03.04.2013 00:59
Wiosenna, podoba mi się ta zieleń:)
Noruas 03.04.2013 00:58
Ta rolada wygląda cudnie, przepis bardzo dokładnie opisany, super!
Renataj 02.04.2013 23:20
Prezentuje się bardzo wiosennie - niczym kępki zielonej trawy na śniegu:)
PaniMISIOWA 02.04.2013 22:59
zielono mi ;-)
Gary Michy 02.04.2013 22:54
Fajny pomysł na wesołe ciacho :)
zielonamorelka 02.04.2013 22:15
faktycznie bardzo wesoło wygląda taka rolada. podsunę babci pomysł z galaretką będzie to ciekawa odmiana do dżemu z kremem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak