Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka kukurydziano-orzechowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka kukurydziana 0,5 szklanki
jaja 4 sztuki
1 szczypta
cukier 6 łyżek
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
jabłka 2 sztuki
sok z cytryny 1 łyżeczka
cynamon
orzechy włoskie 0,5 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka kukurydziano-orzechowa

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać po jednym żółtku i cukier i dalej ubijać, aż masa będzie puszysta i zwiększy swą objętość. Połączyć mąkę kukurydzianą, zmielone orzechy i proszek do pieczenia. Połowę wsypać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać. Obrane jabłka pokroić w dużą kostkę i skropić sokiem z cytryny. Obsypać resztą mąki z orzechami. Dodać do ciasta, ostrożnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy (ok. 22 cm śr.) wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C, piec ok. 30 min. Po ostudzeniu oprószyć cynamonem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

usmiech 02.04.2013 20:04
Nietypowy pomysł, muszę spróbować.
Justyna Jussstiii 02.04.2013 19:41
ciekawy pomysł
marcia7 02.04.2013 19:25
nietypowa szarkotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak