Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort czekoladowo karmelowy

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt 1
masa
śmietany kremówki 500 ml
mlecznej czekolady 150 g
DODATKOWO:
Puszka brzoskwiń 1
czekoladowa posypka do ciast
suche rurki waflowe
dżem wiśniowy 250 ml
karmel 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tort czekoladowo karmelowy

Masa :
500 ml śmietany kremówki
150 g mlecznej czekolady
200 g masy krówkowej karmelowej
Biszkopt :
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
16 g cukru waniliowego
3 łyżki cukru
5 łyżek mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo :
250 ml dżemu wiśniowego
1 puszka brzoskwiń
czekoladowa posypka do ciast
suche rurki waflowe

Białka oddzielić od żółtek. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno z cukrem waniliowym i cukrem białym. Potem do ubitych dodać żółtka i delikatnie połączyć z pianą. Na koniec dodać mąki i bardzo delikatnie wymieszać masę. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą a następnie wyłożyć masę biszkoptową. Torownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec biszkopt przez 40 minut. Po upieczeniu wystudzić go i przekroić na trzy placki. Brzoskwinie odsączyć z zalewy, część pokroić w kostkę a część w plasterki. Sokiem nasączyć krążki biszkoptowe. Do rondelka nalać trochę wody, na rondelek postawić metalową miseczkę i połamać do niej czekoladę oraz dodać masę krówkową. Podgrzewać do momentu całkowitego roztopienia się czekolady i połączenia z masą krówkową karmelową. Czekoladę schłodzić, ale ma być płynna. Zimną śmietanę ubić na sztywno bez cukru gdyż czekolada z masą są słodkie. Część śmietany zostawić białej do dekoracji a resztę wymieszać z przestudzoną czekoladą. Przystąpić do przełożenia tortu. Pierwszy krążek ułożyć na talerzu lub paterze, na niego wyłożyć dżem i rozsmarować. Przykryć drugim krążkiem. Na drugi wyłożyć część masy śmietanowej, rozsmarować i wyłożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie. część zostawić do dekoracji góry tortu. Położyć ostatni krążek, na niego rozsmarować resztę masy. Boki także posmarować. Rurki przekroić na pół i koliście ułożyć wokół tortu. Górę tortu udekorować białą śmietaną i plasterkami oraz kostkami brzoskwini. Na koniec posypać odrobinę czekoladowej posypki do ciast. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny aby ładnie się związał.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 04.01.2014 18:36
superowy ten torcik
ZEWA 02.04.2013 17:59
dziękuję bardzo za miłe komentarze :)
Ewa104 02.04.2013 17:55
Bajecznie wygląda!
halina17 02.04.2013 17:30
Smacznie wygląda torcik.
idealme 02.04.2013 16:50
pięknie wygląda
Megg 02.04.2013 16:39
wspaniały torcik!!!!!!!!!!!!!!!
Rafał3 02.04.2013 16:30
uwielbiam ;-) mniam ślinka leci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak