Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto 3 – bit

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

krem budyniowy
2 budynie
litra mleka
250 g miękkiego masła
szklanki cukru pudru
500 ml śmietany 30 %
2 śmietan-fixy
3 łyżki cukru pudru
DODATKOWO:
8 paczek herbatników
masa krówkowa 1 puszka
czekolada mleczna 1

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto 3 – bit

Przygotowujemy krem budyniowy. Gotujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Budyń musi być gęsty dlatego zamiast w litrze mleka gotujemy go w ¾ litra. Budyń cały czas energicznie mieszamy aby się nie przypalił. Po ugotowaniu dobrze go studzimy, musi być zimny. Miękkie masło śmietankowe wkładamy do miski razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu powstania białego kremu. Dodajemy stopniowo budyń, cały czas miksując. Wszystkie składniki łączymy ze sobą.

Przygotowujemy bitą śmietanę. Śmietanę ubijamy do momentu aż zgęstnieje, dodajemy cukier puder i śmietan fixy. Miksujemy tak długo aż śmietana będzie bardzo gęsta.

Na blaszkę o wymiarach 25x35 układamy herbatniki, wykładamy masę krówkową, na to układamy herbatniki, wykładamy krem budyniowy, przykrywamy herbatnikami i na nie wykładamy bitą śmietanę. Czekoladę ścieramy i posypujemy wierzch ciasta. Wstawiamy ciasto w chłodne miejsce przed spożyciem, aby ciasto stężało. Najlepiej jest pozostawić je w lodówce na całą noc, wtedy herbatniki zmiękną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa104 02.04.2013 17:57
Smacznie wyglądają te Twoje ciasta.
Janina 02.04.2013 14:45
Bardzo smaczne
bietka 02.04.2013 14:29
pyszności :)
msmors 02.04.2013 14:26
super przepis
Agnieszka91 02.04.2013 14:16
moje ulubione,

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak