Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 1 paczuszka
proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki
ocet 1 łyżeczka
jajko 3 szt.
śmietana 2-3 łyżki
mleko 2 szklanki
mąka ziemniaczana lub kukurydziana 1-2 łyżki
margaryna lub masło 1 kostka
brzoskwinie 800 gramów
mielone migdały 1/2 szklanki
żółtko jajek 2 szt.
Soda oczyszczona Prymat 3/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniem

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać cukier (2/3 szklanki) i margarynę. Margarynę rozkruszyć z mąką. Dodać mielone migdały. Wbić jedno jajko i dodać oba żółtka. Wlać ocet. Dodać dwie łyżki śmietany. Zagnieść ciasto. Jeśli będzie zbyt sypkie - dodać więcej śmietany. Odstawić w chłodne miejsce na pół godziny. Przygotować budyń: do mleka wbić dwa jajka, oddać cukier (2-3łyżki) i cukier waniliowy. Powoli podgrzewać ciągle mieszając. W odrobinie (1/4 szklanki) wody rozprowadzić mąkę ziemniaczaną lub kukurydzianą, wlać do mleka. Podgrzewać ciągle mieszając, aż zgęstnieje do konsystencji śmietany. Tortownicę wyłożyć ciastem. Na to położyć pokrojone na ósemki brzoskwinie. Zalać budyniem. Piec około 45min w temp. 180stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

PaniMISIOWA 10.01.2014 12:44
lubię takie ciasta
plocia 14.10.2013 21:48
Z chęcią takie ciasto wypróbuję
IlonaAlbertos 16.03.2011 22:57
Wygląda bardzo apetycznie.
gosia47-47 28.11.2010 11:57
doskonałe
banditka 10.09.2010 10:11
ślicznie wyglada
agnieszka189 08.09.2010 16:54
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak