Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek z lukrem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 250 g
cukier puder 50 g
jajko 1 sztuka
masło 15 g
śmietana 1 łyżka
lukier 2 opakowania
czekolada
kandyzowana skórka pomarańczow

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek z lukrem

Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej cukier puder oraz posiekane masło. Dodajemy śmietanę i wbijamy jajko. Z masy zagniatamy zwarte ciasto. Trzeba to zrobić dosyć szybko.
Ciasto owijamy w folię i odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie wałkujemy je na grubość około pół centymetra, powinien być to prostokąt prostokąt. Odcinamy zbędne kawałki.
Formujemy z nich cienkie paski i robimy rant na cieście. Brzegi ciasta trzeba posmarować jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach około 35 minut. Gotowe studzimy. Polewamy lukrem, ale tak, aby nie wyjść poza rant.
Brzegi mazurka obsypujemy skórką pomarańczową. Z rozpuszczonej czekolady robimy napis. Można dodać inne dekoracje, tak jak na moim mazurku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 06.04.2014 18:01
Idealny na wielkanoc.
Monika58 02.04.2013 16:05
żeby można dostać takie życzenia zamiast kartki pocztowej, to byłoby fajnie - pyszne
GOSIA18 02.04.2013 13:15
pięknie udekorowany
Andrzej8 02.04.2013 10:38
bardzo ładnie się prezentuje ten mazurek
Juleczka20 02.04.2013 10:04
piękny mazureczek
Megg 02.04.2013 10:01
prześliczny mazurek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak