Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb wieloziarnisty

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 90 dag
mąka pełnoziarnista 10 dag
siemię lniane garść
sezam 1 łyżka
słonecznik łuskany 1 łyżka
dynia 1 łyżka
sól 1 łyżka
cukier 2 łyżeczki
drożdże 42 gramy
woda letnia 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb wieloziarnisty

Wsypać obie mąki do miski, ziarna uprażyć na suchej patelni i wsypać do miski, sól, cukier i pokruszone drożdże. Po każdym dodanym składniku wymieszać łyżką drewnianą. Zalać ciepłą wodą i wymieszać przez chwilę łyżką. Ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być. Odstawić do wyrośnięcia na 20 min. (nie dłużej !) Zamieszać ponownie kilka razy i wlać do dwóch keksówek. Odstawić jeszcze na 15 min. (nie dłużej !). W tym czasie nagrzać piekarnik do 230 stopni C, wstawić chleb i piec przez 15 min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze 35 minut. Smacznego !

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 09.10.2016 20:44
Lubię z ziarenkami
paniusiaewa 28.08.2016 18:09
Smakowicie wygląda.
Aneta41 02.01.2016 11:35
Lubię domowe chlebki
Malinka 05.03.2014 21:03
Taki chlebek to dopiero smakuje!
Danka 05.02.2014 18:27
lubię taki
Kolorowa 24.12.2013 23:44
słabo widać ale przekrój ma ładny ;)
Malgorzata549 19.12.2013 11:28
fajny przepis
Łukasz15 27.09.2013 19:48
Smaczny chlebek
Dorian 25.08.2013 15:12
smaczny chlebek
Halina14 01.05.2013 13:49
taki piekę jest pyszny
justys759 01.04.2013 22:26
bardzo dobry chlebek:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak