Sos pomidorowy

Sos pomidorowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory

    50 dag
  • oliwa z oliwek

    4 łyżki
  • czonek

    3 ząbki
  • sól, pieprz

    do smaku
  • cebula

    1,5 sztuki
  • estragon

    1 gałązka
  • wino białe wytrawne

    pół szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyte pomidory pokroić i rozgotować. Gotować tak długo aż odparuje połowa (przynajmniej) płynu. Przetrzeć przez sito. Cebulę i czosnek obrać, opłukać i posiekać drobno. Zrumienić na oliwie. Bazylię i listki estragonu umyć. Drobno posiekać, dodać do zrumienianej cebulki z czosnkiem. Zalać winem. Gotować przez kilka minut. Połączyć z wcześniej przygotowanym przecierem pomidorowym. Wymieszać i całość zagotować. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać z makaronem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Justa32

30.09.2011 09:26
smaczny

olivka

18.09.2011 10:42
lubię sosik pomidorowy

Tomasz17

12.08.2011 09:33
super

malaczarna23

13.07.2011 11:50
świeny

ewelina63

25.06.2011 20:54
super

tomek18

24.05.2011 16:17
super

Kate131

09.04.2011 08:29
pycha

plocia

07.03.2011 22:52
faktycznie smaczne, przetestowałam

Iwusia

04.02.2011 09:50
ciekawy sosik :)

MAR3STA

21.11.2010 19:02
lubię teki sosik!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat