Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek czekoladowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 225 g
masło 225 g
żółtko jajek 1 sztuka
sól szczypta
cukier 205 g
woda
czekolada 150 g
jajko 4 sztuki
czekolada mleczna 1 sztuk
migdały do ozdoby

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek czekoladowy

Składniki:
ciasto:
150 g mąki
75 g masła
1 żółtko
szczypta soli
łyżeczka cukru
zimna woda

nadzienie:
150 g gorzkiej czekolady
150 g masła
4 jajka
200 g cukru
75 g mąki

ozdoby
1 czekolada roztpiona w kąpieli wodnej
kilka migdałów
kolorowa posypka

Ciasto dokładnie wyrabiam, po czym rozwałkowuję na odpowiednią wielkość blachy. Wykładam je na natłuszczoną formę, nakłuwam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15 minut. W międzyczasie czekoladę i maso rozpuszczam w kąpieli wodnej. Kolejno ubijam jajka i mieszam je z cukrem oraz mąką. Gdy czekolada i masło już się roztopi dodaję do nich ubitą masę jajeczną. Powstałą miksturę wkłada na podpieczony spód ciasta i piekę kolejne 30 minut w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 01.04.2013 12:33
Na pewno pyszny
idealme 01.04.2013 12:12
pięknie udekorowany, aż szkoda kroić :)
mufinka79 01.04.2013 11:19
Wygląda bardzo apetycznie :)
Renataj 01.04.2013 10:58
Prezentuje się bardzo apetycznie.
Sylwia26 01.04.2013 10:50
apetycznie wygląda
bietka 01.04.2013 10:32
pewnie pyszny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak