Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto z pianką

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto orzechowe:
orzechy mielone 1 szklanka
mąka pszenna 1/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
cukier 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
jajko 6 szt
Ciasto czekoladowe
jajko 2 szt
cukier 1/2 szklanki
czekolada w proszku 1/4 szklanki
mąka pszenna 1/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masa
mleko 1 szklanka
kakao 2 łyżki
cukier 1/2 szklanki
masło 250 g
mleko w proszku 2 szklanki
Pianka:
mleko skondensowane niesłodzon 1 puszka
galaretka cytrynowa 2 szt
polewa czekoladowa
orzechy arachidowe 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto z pianką

Kroki postępowania

1
Białka ubiajamy na sztywna pianę, dodajemy cukier i ubijamy do rozpuszczenia się, dodajemy żółtka i razem mieszamy. Wsypujemy orzechy, przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Pieczemy ok 35 min w temp 170 st. na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 1 - ciasto z pianką foto
2
Białka ubiajamy na sztywna pianę, dodajemy cukier i ubijamy do rozpuszczenia się, dodajemy żółtka i razem mieszamy. Wsypujemy przesiane mąki wymieszane z czekoladą i proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Pieczemy ok 25 min w temp 170 st. na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 2 - ciasto z pianką foto
3
Mleko, cukier i kakao zagotowwujemy i studzimy. Masło ucieramy, stopniowo dodając wystudzone mleko i wsypując mleko w proszku. Dodajemy orzechy, mieszamy.
Krok 3 - ciasto z pianką foto
4
Galaretki rozpuszczamy w 0,5 litra gorącej wody i dokładnie studzimy (powinny być lekko tężejące). Zimne mleko skondensowane ubijamy, gdy piana będzie sztywna wlewamy tęzejące galaretki, ciągle ubijając.
Krok 4 - ciasto z pianką foto
5
Ciasto orzechowe przekrawamy na pół, składamy placek:
Ciasto orzechowe, masa, ciasto czekoladowe, pianka, ciasto orzechowe.
Wkładamy do lodówki na min.4h(najlepiej na noc), polewamy polewą.
Smacznego!
Krok 5 - ciasto z pianką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota59 07.10.2013 21:25
wyborne ciacho
Renata22 03.06.2013 18:45
Oj, z chęcią bym się na taki kawałek wprosiła!;)
bietka 04.05.2013 18:57
to ciasto musi być pyszne :)
smakoszek 12.04.2013 19:21
palce lizać:)
katarzynagotuje 06.04.2013 22:01
wygląda na słodkie
Monika58 01.04.2013 22:00
puszyste i pyszne
AGNIESZKA144 01.04.2013 12:50
pyszne ciacho
gosia56 01.04.2013 11:08
napewno pyszne ciasto
monisia1977 01.04.2013 10:08
super ciacho
artur7 01.04.2013 06:27
ladnie wyglada to ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak