Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

żurek wielkanocny

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso od szynki 50 dag
kiełbasa wiejska 0,5 kg
chrzan do smaku
Barszcz 1-1,5 szklanki
czosnek 3-4 ząbków
jajko 5-7 sztuk
liście laaurowe 4-5 sztuk
sól do smaku
żeberka wieprzowe 1-2 sztuk
woda 2,5-3 l
Ziele angielskie mielone Prymat 4-5 ziarenek

Przepis i sposób przygotowania na: żurek wielkanocny

Żeberka i od szynki włożyć do garnka zalać wodą i gotować około godziny na małym ogniu. Mięso wyjąć pokroić w kostkę, żeberka obskubać i włożyć z powrotem do garnka, kiełbasę pokroić w większa kostkę lub plasterki i dodać do wywaru. Wlej żur i zagotuj, po zagotowaniu gotuj przez 5 -10 minut. Czosnek obierz drobno posiekaj lub wyciśnij przez prasę i dodaj do zupy. Włóż chrzan, liście laurowe i ziele angielskie. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Jajka ugotuj na twardo obierz i pokrój wedle uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 08.09.2013 11:47
smaczny żurek !!!!
Iwusia 16.07.2013 23:49
dobry żurek
Halina14 03.05.2013 08:22
żurek na każdą okazję
kamyk 15.04.2013 09:34
pyszny żurek świąteczny
Dorian 06.04.2013 16:47
typowo wielkanocny
kate.500 06.04.2013 16:37
bardzo lubie zurek
Milena87 31.03.2013 20:21
U mnie barszcz, ale żurek też lubię :)
msmors 31.03.2013 20:17
smaczne danie
gosia56 31.03.2013 19:07
bardzo lubię zurek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak