Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini mazurki kajmakowe z bakaliami

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 2 szt
cukier puder 2 łyżki
cukier waniliowy 2 łyżeczki
śmietana kwaśna 1 łyżka
mleko 500 ml
cukier kryształ 250 gram
cukier waniliowy 2 łyżeczki
masło 100 gram
sól 1 szczypta
powidła śliwkowe (węgierkowe) 300 gram
śliwki suszone 2 łyżki
rodzynki 2 łyżki
rum 80 ml
posypka czekoladowa do dekoracji
bakalie
Soda oczyszczona Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Mini mazurki kajmakowe z bakaliami

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać na stolnicę,dodać sól, masło ,cukier i starannie posiekać nożem.
-Następnie dodać żółtka, śmietanę i połączyć ze składnikami , zagnieść ciasto.
-Owinąć folią i wstawić na 30 minut do lodówki.
-Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów i wyciąć kółka nieco większe niż foremki.
-Foremki delikatnie nasmarować masłem i wypełnić przygotowanym ciastem, nakłuć je w kilku miejscach.
-Ciasto w foremce przykryć kółeczkiem papieru do pieczenia/lub folią/ i obciążyć suchym grochem lub fasolą.
- Piec ok.20 min. w temp.180 st.C, aż ciasto zacznie się złocić. Po upieczeniu przełożyć na kratkę kuchenną.
-Przestudzone spody posmarować powidłem śliwkowym zmieszanym z suszonymi owocami namoczonymi wcześniej w rumie.
Krok 1 - Mini mazurki kajmakowe z bakaliami foto
2
Mleko z cukrem i cukrem waniliowym umieścić w rondelku z grubym dnem.
- Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować / pamiętając o częstym mieszaniu/ ,aż masa zgęstnieje i stanie się brązowa /ponieważ masa lubi się przypalać proponuję rondelek wstawić do drugiego, większego, napełnionego wodą rondelka lub użyć płytki ochronnej/
-Masa jest gotowa , kiedy kropelka wylana na talerzyk wyraźnie zastyga/ może to trwać nawet 1,5 godz./
-Do gotowej ,ciepłej masy dodać masło, wymieszać
Krok 2 - Mini mazurki kajmakowe z bakaliami foto
3
i napełnić przygotowane kruche spody.
Krok 3 - Mini mazurki kajmakowe z bakaliami foto
4
-Zanim masa całkowicie zastygnie dowolnie dekorować wierzch bakaliami /płatki migdałowe, morele,owoce kandyzowane,rodzynki itp/
Krok 4 - Mini mazurki kajmakowe z bakaliami foto
5
Mazurki te są bardzo smaczne, bardzo słodkie i stanowią doskonałą dekorację świątecznego stołu.
Krok 5 - Mini mazurki kajmakowe z bakaliami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 04.04.2014 16:23
wyjątkowe na święta
Monika58 30.03.2013 20:45
pomysłowo - nie trzeba kroić i psuć dekoracji
halina17 30.03.2013 09:56
Fajny pomysł na mini mazurki.
ewka1978 30.03.2013 07:31
bardzo ładne
Marta1986 29.03.2013 23:37
super super
Noruas 29.03.2013 22:54
mnaim! wyglądają przepysznie! A ja uwielbiam i kajmak i migdały!
Mati13 29.03.2013 22:54
fajna wersja na minimalistyczne mazurki dla kazdego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak