Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mój kwaśny bigos

3.0
(13)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 2,5 kilograma
kapusta biała 0,5 kilograma
mięso od szynki 1 kilogram
mieszanka wędlin 1 kilogram
cebula biała 1 sztuka
Ziele angielskie całe Prymat 10 sztuk
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Kucharek przyprawa uniwersalna do smaku
koncentrat pomidorowy 200 mililitrów
smalec 2 łyżki
olej do smażenia
Liść laurowy suszony Prymat 5 liści

Przepis i sposób przygotowania na: Mój kwaśny bigos

Kroki postępowania

1
Kapustę kiszoną wkładamy do garnka (nie płuczemy), wlewamy szklankę wrzątku i stawiamy na ogniu. Po chwili dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.
Krok 1 - Mój kwaśny bigos foto
2
Mięso od szynki kroimy na dość duże kawałki i smażymy z obydwu stron na oleju.
Krok 2 - Mój kwaśny bigos foto
3
Wkładamy mięso do garnka z kiszoną kapustą i dusimy razem pod przykryciem przez około 50 minut. Po tym czasie wykładamy mięso i kroimy w grubą kostkę.
Krok 3 - Mój kwaśny bigos foto
4
Kapustę białą szatkujemy, wkładamy do drugiego garnka, wlewamy szklankę wrzątku i gotujemy pod przykryciem przez 20 minut.
Krok 4 - Mój kwaśny bigos foto
5
Wędliny kroimy w kostkę i smażymy na oleju przez 15-20 minut.
Krok 5 - Mój kwaśny bigos foto
6
Na tłuszczu od mięsa smażymy pokrojoną w kostkę cebulę na brązowy kolor.
Krok 6 - Mój kwaśny bigos foto
7

Kapustę słodką przekładamy do garnka z kapustą kiszoną, dodajemy usmażoną cebulę, pokrojone wędliny i mięso, mieszamy. Gotujemy wszystko przez około 15 minut. Następnie przyprawiamy solą oraz pieprzem i dodajemy przyprawę uniwersalną Kucharek. Na koniec kładziemy do bigosu koncentrat pomidorowy i smalec. Wszystko razem mieszamy i gotujemy przez chwilę.

Krok 7 - Mój kwaśny bigos foto
8

Podajemy na gorąco ze świeżym pieczywem. Smacznego!

Krok 8 - Mój kwaśny bigos foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 22.10.2013 00:14
uwielbiam bigos,muszę zrobic w najbliższym czasie wg. Twojego przepisu
olkaaa 28.09.2013 10:31
już dawno nie robiłam
alaaa 27.08.2013 21:41
bigos wygląda smacznie,ładny kolorek ma
Dorian 29.07.2013 15:12
pyszny bigosik
pestka 11.07.2013 08:57
bardzo smaczny taki bigos
Botwinka 20.06.2013 08:35
Lubię bigosik :)
adelajda 14.06.2013 20:54
zapowiada się smacznie
Granita 02.06.2013 08:34
kwaśny czyli oczyszczający...taki lubię:)
mic 01.06.2013 19:40
kwasn to ja lubie
Wacław 01.05.2013 09:51
lubimy taki,jest przepyszny
Łucja 13.04.2013 21:56
uwielbiam :) jadam zawsze u mamy :)
berys18 11.04.2013 10:10
bardzo apetyczny
Bernadeta1 05.04.2013 00:48
czasami mam smaki na taki bardzo kwaśny bigos
Monika58 30.03.2013 20:59
pyszny jest ten bigos
Alex_M 30.03.2013 10:21
pyszny bigosik!
ONY_za_kare 30.03.2013 08:37
bigosik zawsze pycha! Wesołych Świąt :)
pajbek 30.03.2013 00:09
To jest dobre :-)
Sroczka 29.03.2013 23:16
Zapowiada się bardzo smacznie.
Poison1988 29.03.2013 19:40
lubię taki bigosik :) Bardzo smaczny! Wesołych Świąt :)
gosia56 29.03.2013 18:38
ale narobiłas mi smaka na taki bigosik
GOSIA18 29.03.2013 16:10
przepyszny
leonowie 29.03.2013 15:38
pysznie, bardzo lubię kwaśny bigos.
Piter 31 29.03.2013 15:05
Świetny bigosik.
2milutka 29.03.2013 15:01
na pewno pyszny:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak