Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanoc: Biała kiełbasa z jajkiem i ćwikłą

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

biała kiełbasa 400 g
czosnek 2 ząbki
sól do smaku
Ćwikła
buraki 1,5 kg
chrzan o smaku cytrynowym Smak 1 słoik
sól do smaku
cukier do smaku do smaku
jajko 4 szt
kiełki rzodkiewki
borowiki kilka szt

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanoc: Biała kiełbasa z jajkiem i ćwikłą

W garnku zagotować wodę z ziarnami pieprzu, zielem angielskim, liściem laurowym i ząbkami czosnku. Zmniejszyć ogień i włożyć białą kiełbasę. Parzyć przez około 20-25 minut, nie doprowadzając do wrzenia.
Buraki dokładnie umyć, ułożyć w garnku, zalać wodą i gotować do miękkości. Po wystudzeniu obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W razie potrzeby odcisnąć, aby pozbyć się nadmiaru soku. Buraki połączyć z chrzanem, doprawić do smaku solą i cukrem.
Kiełbasę wyjąć z wody, pokroić na kawałki (ew. obrać ze skóry) i ułożyć na połówkach jajek.
Podawać z kiełkami rzodkiewki, ćwikłą i marynowanymi borowikami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

endzi
endzi 01.03.2016 11:57
Biala kielbaska...pychotka!
Joanna46 29.03.2013 21:52
Gustownie podane danie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak