Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanoc: Szynka pieczona z miodem

5.0
(28)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

surowa, peklowana szynka 1,3 kg
ananas 1 puszka
cukier 3 łyżki
miód 4 łyżki
Pieprz biały mielony Prymat 0,5 łyżeczki
woda 0,5 szklanki
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanoc: Szynka pieczona z miodem

Mięso wymoczyć 6-8 godz. w zimnej wodzie, a następnie wymyć i osuszyć. Skórkę naciąć w ukośną kratkę i naszpikować goździkami. Piekarnik nagrzać do temperatury 200C i piec w nim szynkę około 100 min, często polewając gorącym bulionem. Około 20 min przed końcem pieczenia posmarować mięso miodem wymieszanym z cukrem. Ananasa lub brzoskwinie osączyć z syropu. Pieczeń wyjąć, przełożyć na półmisek i trzymać w cieple. Do sosu od pieczeni wlać zalewę z owoców, podgrzać w nim owoce i obłożyć nimi mięso. Sos podawać w sosjerce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 25.03.2015 08:44
pyszna szyneczka
Klausia 13.04.2014 15:05
taka szynka to jest szynka :)
Iwona32 23.04.2013 08:49
smaczne smaczne...
Magda24 31.03.2013 12:42
szyneczka kusząca wyglądem i smakiem - tak wnioskuję z listy składników i sposobu wykonania:)
kasia-gotuje.pl 29.03.2013 18:53
Świetny pomysł, ananas, miód, goździki ciekawe jak smakowała. Muszę zapamiętać ten przepis.
leonowie 29.03.2013 15:40
też taką robię:)
2milutka 29.03.2013 14:58
Z miodem jeszcze nie robiłam mniam!
gosia56 29.03.2013 14:15
napewno pyszna taka szyneczka
Janina 29.03.2013 13:54
Aż ślinka cieknie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak