Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tort malinowy

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 12
cukier 3 szklanki
mąka 4,5 szklanki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
kakao 2 łyżki
mleko 300 ml
masło 100 gram
śmietanka kremowa 2 sztuki
śmietan fix 2 torebeczki
cukier puder 4 łyżki
maliny mrożone 1 szklanka
maliny świeże 2 szklanki
wiórki kokosowe 1 opakowanie
listki mięty i melisy 1 garstka
krem ajerkoniakowy
borówki 1/2 szklanki
porzeczki 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: tort malinowy

Kroki postępowania

1
Zaczynamy od biszkoptów- 2 jasne i jeden ciemny. Białka z czterech jaj wlewamy do salaterki i ubijamy na pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, potem żółtka a na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia. Czynność powtarzamy. Do dwóch tych samych rozmiarów tortownicy wlewamy ciasto i pieczemy około godziny. Blat ciemny robimy w ten sam sposób z tymże dodajemy jeszcze kakao.
Krok 1 - tort malinowy foto
2
Po upieczeniu jeden blat delikatnie należy przekroić tak aby powstały dwa cienkie placki. Drugi jasny blat i ciemny zostawiamy na szachownicę. Tzn. Na każdym z blatów wycinamy koła ( jedno w drugim). Wyjmujemy najmniejsze koła czyli środki i zamieniamy je miejscami. Następne koła zostawiamy , a następne zamieniamy. Wyjdą nam tez blaty tylko kolorowe jak zebra.
Krok 2 - tort malinowy foto
3
Kremówki ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy śmietan fixy. Zamrożone maliny wyjmujemy i kruszymy je na drobne kawałeczki. Dodajemy do gotowej śmietany. Bierzemy na jasny spód 2 łyżki kremówki i rozsmarowujemy równomiernie. Następnie nakładamy kolorowy blat i robimy to samo. następny blat i znów śmietana. Gdy dotrzemy do ostatniego ciasta - jasnego, przygotowujemy masę ajerkoniakową.
Krok 3 - tort malinowy foto
4
Do 300ml mleka wsypujemy proszek dodajemy 100g masła i miksujemy. Masą smarujemy wierzch ciasta i jego brzegi. Na górze układamy owoce i ozdabiamy listkami, natomiast brzegi obsypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego.
Krok 4 - tort malinowy foto
5
A po przekrojeniu sama poezja:).
Krok 5 - tort malinowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 08.10.2014 20:57
torcik na 5, wspaniały
Andrzej8 28.03.2013 11:05
wygląda apetycznie i smakowicie
Pomocnik 28.03.2013 10:12
świetny tort
Katarzyna34 28.03.2013 09:57
wygląda bardzo apetycznie
wyattearp 28.03.2013 09:26
JA POPROSZĘ O KAWAŁECZEK
V_kuchareczka 27.03.2013 17:42
wygląda bardzo smakowicie
w mojej kuchni 27.03.2013 17:32
moje deserowe smaki...
Krzysztof15 27.03.2013 15:47
pyszny tort
as28 27.03.2013 15:45
mniam mniam
reniatka 27.03.2013 15:25
aż ślinka cieknie
bogusia19 27.03.2013 15:18
warte wypróbowania
dodi 27.03.2013 15:14
bardzo fajny przepis.
Anna133 27.03.2013 15:12
szachownica warta pracy
Dorota_31_ 27.03.2013 15:10
piękny i znakomicie pyszny
Janina 27.03.2013 14:31
Bardzo smaczne - mniam
Beatris 27.03.2013 14:29
Troszkę pracochłonny, ale efekt wspaniały.
msmors 27.03.2013 14:28
ciekawy deserek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak