Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowa nutka

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
jajko 5 sztuk
ocet 1 łyżka
proszek do pieczenia 2 łyżki
cukier 1 szklanka
kakao 3-4 łyżki
czekolada gorzka 3 tabliczki
jaja 3 sztuki
cukier 3 łyżki
śmietana 30% 200 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowa nutka

Wykonanie:

BISZKOPT

Białka ubić z cukrem na pianę,żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia.

Połączyć składniki i dodać obydwie mąki oraz kakao.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia bądź posmarować margaryną i obsypać bułką tartą.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.

MUS CZEKOLADOWY

Żółtka ubić na puch z cukrem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do niej ubite żółtka. Białka ubić i dodać do masy czekoladowej, delikatnie mieszając.

Na końcu dodać ubitą śmietanę. Tak przygotowany mus należy schłodzić w lodówce przez
2-3 godziny.

Po upieczeniu biszkoptu, przeciąć go na pół i przełożyć schłodzonym musem czekoladowym.
Wierzch ciasta udekorować wedle uznania, ja użyłam pokruszonych ciasteczek czekoladowych własnej roboty.

"Czekoladowa nutka" najlepiej smakuje mocno schłodzona... :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 28.03.2013 09:20
przepyszne ciasto
Habibi 27.03.2013 17:23
Przesmacznie wygląda :)))
Dorota_31_ 27.03.2013 15:12
smakowite, pycha
Janina 27.03.2013 14:45
Bardzo smaczne
migotka28 27.03.2013 14:06
czekoladowo czekoladowe pycha
reniatka 27.03.2013 12:05
bardzo fajne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak