Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kalafior pod baszemelem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalafior
masło lub margaryna 50 g
mąka 1 łyzka
mleko 1 szkl
śmietana 1/2 szkl
jajko
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżeczki
sól, cukier, pieprz
tłuszcz do formy 20 g
żółty ser starty 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kalafior pod baszemelem

Umyty kalafior lekko podgotować w wodzie z solą i ostudzić. Półmisek do zapiekania lub dno prodiża wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą. Ułożyć kalafior. Masło stopić (50 g), wymieszać z mąką, rozprowadzić mlekiem i śmietaną, zagotować. Zestawiony z ognia sos przyprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem, a następnie mieszając, połączyć z surowym jajkiem. Gęstym sosem polać kalafior, posypać żółtym serem i zapiec na rumiany kolor.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 22.12.2012 08:48
smaczny:)
buksiak12 15.09.2010 14:19
fajny przepis
mehia 28.07.2010 08:18
niezłe :)
agnieszka189 27.07.2010 10:58
uwielbiam, zwłaszcza te przyrumienione kawałki
anja3107 26.07.2010 14:12
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak