Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek kajmakowy

5.0
(35)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Kruche ciasto i obłędnie słodka masa kajmakowa! W ten sposób powstanie przepyszny mazurek kajmakowy. Jeśli szukacie sprawdzonego przepisu na wielkanocnego mazurka to dobrze trafiliście. 

Składniki:

Kruche ciasto i składniki na masę:

mąka 250 gramów
cukier puder 50 gramów
jajko 1 sztuka
masło 150 gramów
śmietana 1 łyżka
mleko 3,2% 2 szklanki
cukier 2 szklanki
masło 50 gramów
bakalie do ozdobienia

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy na Wielkanoc to pyszny deser, który po spróbowaniu wywołuje szeroki uśmiech na twarzach wszystkich osób zgromadzonych przy świątecznym stole. 

Z tego sprawdzonego przepisu dowiesz się jak zrobić najlepsze ciasto, słodką kajmakową masę oraz jak udekorować mazurek kajmakowy.

Kruche ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, posiekane masło, śmietanę i jajko. Zagniatamy szybko ciasto. Owijamy w folię spożywczą i odstawiamy najlepiej na 1 godzinę do lodówki.

Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na grubość 5 mm i wycinamy prostokąt. Z odciętych kawałków wykrawamy paski, które posłużą nam na zrobienie ozdobnego rantu. Ja skręciłam dwa paski i ułożyłam na cieście.

Brzegi ciasta lekko smarujemy rozmąconym jajkiem lub wodą by paski się przykleiły. Wycięłam także ozdobne listki, które po upieczeniu posłużą jako dekoracja wierzchu mazurka.

Spód ciasta delikatnie nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 30-40 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

Masa kajmakowa: do rondelka o grubym dnie wlewamy mleko i dodajemy cukier. Gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, by się cukier nie przypalił. Masę gotujemy około 1,5 - 2 godzin aż zgęstnieje i stanie się karmelowa, a po wylaniu kropli na talerzyk zastygnie i nie rozleje się. Masę zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i ucieramy.

Gotową masą kajmakową smarujemy ciasto i dekorujemy według własnej woli. Mazurka odstawiamy, aby masa kajmakowa zastygła. Smacznego!

Jeśli smakował Ci mazurek kajmakowy, przyrządź także inne warianty tego pysznego ciasta! Wypróbuj przepisy na mazurek czekoladowy, mazurek kokosowy i mazurek z mlekiem w proszku 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 22.03.2016 12:04
mazurek bardzo ładny
Adamorek 04.04.2014 15:56
zrobię na Wielkanoc
MAR3STA 27.03.2013 20:15
ślicznie wyszedł
Magula 27.03.2013 08:22
pięknie wygląa Twój mazurek, bardzo elegancko
mufinka79 26.03.2013 17:41
Bardzo dziękuję za miłe komentarze :)
Monika58 26.03.2013 12:08
bardzo dobry mazurek
Magda24 26.03.2013 11:50
z kajmakiem będzie pyszny
monisia1977 26.03.2013 07:39
super ciacho
Monika78 25.03.2013 21:38
pięknie udekorowany:)
Gracer 25.03.2013 18:58
ooo ale fajny mazurek
Misia13 25.03.2013 18:09
wygląda apetycznie;-)
caralajna 25.03.2013 17:45
bardzo ładny, fajna skromna dekoracja :)
Megg 25.03.2013 17:23
wygląda rewelacyjnie i pewnie też tak smakuje!!!
migotka28 25.03.2013 17:13
ślicznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak