Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos wielkanocny bez mięsa

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta kiszona 1,5 kg
kapusta biała 1 kg
fasola biała 10 dag
grzyby suszone 20 dag
koncentrat pomidorowy 4 łyżki
powidła śliwkowe 2 łyżki
kminek 1 łyżeczka
sól do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
boczek wędzony 20 dag
Ziele angielskie całe Prymat 4 sztuki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos wielkanocny bez mięsa

Fasolkę zalać zimną wodą i zostawić na całą noc do moczenia,następnego dnia gotować około 20 minut w dużym garnku. Grzyby zalać wodą moczyć dwie godziny i pokroić na paski.

Kapustę kiszoną odcisnąć z soku i drobno poszatkować nożem.Białą kapustę umyć pokroić w bardzo cienkie paseczki zalać ją wrzącą wodą . Do garnka z fasolą dodać najpierw kapustę kiszoną i gotować około 45 minut a po tym czasie dołożyć białą .
Wymieszać dodać liść laurowy i ziele angielskie grzyby a także kminek i doprawić do smaku solą i pieprzem . Bigos w razie potrzeby podlać wodą i dusić często mieszając aż kapusta i grzyby będą miękkie.
Gotować na wolniutkim ogniu około 1 godziny ,następnie dodać koncentrat i powidła śliwkowe ,chwilę jeszcze pogotować i bigos gotowy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Granita 01.06.2013 14:37
prezentuje się rewelacyjnie
Paolcia 25.03.2013 16:21
mmmmm uwielbiam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak