Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopiec kreta

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
kostki margaryny
szklanki cukru
szklanki wody
1 ½ szklanki mąki pszennej
1 łyzeczka proszku do pieczeni
2 łyżki naturalnego kakao
Krem:
½ litra śmietany kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
1 tabliczka mlecznej czekolady
2 śmietan-fixy
DODATKOWO:
sok z 1 cytryny
banan 3 szt
jajko 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Kopiec kreta

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy ciasto. Do większego rondelka wkładamy margarynę, cukier, kakao i wlewamy wodę. Stawiamy na ogniu i mieszamy tak długo aż składniki się ze sobą połączą, tworząc polewę. Masę odstawiamy do wystudzenia.
Krok 1 - Kopiec kreta foto
2
Białka oddzielamy od żółtek. Do wystudzonej polewy dodajemy żółtka, natomiast białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka miksujemy z polewą, dodając stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodajemy pianę z białek i bardzo delikatnie mieszamy do powstania jednolitej konsystencji.
Krok 2 - Kopiec kreta foto
3
Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
Krok 3 - Kopiec kreta foto
4
Ciasto delikatnie studzimy. Gdy nie jest gorące lecz lekko ciepłe wydrążamy środek łyżką. Pozostawiamy jedynie boki i dno. Wydrążony środek kruszymy drobno i odstawiamy.
Krok 4 - Kopiec kreta foto
5
Przygotowujemy krem. Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przed starciem możemy ją umieścić na chwilkę w zamrażalce, wtedy łatwiej będzie nam ją ścierać. Możemy ją również pokroić w mniejsze kawałeczki, to zależy od gustu. Śmietanę wyjmujemy z lodówki (musi być schłodzona) i miksujemy na największych obrotach, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i śmietan fixy. Do bitej śmietany dodajemy czekoladę i mieszamy.
Krok 5 - Kopiec kreta foto
6
Banany obieramy ze skórki i jak najszybciej skrapiamy je sokiem z cytryny, aby nie czarniały. Na dnie ciasta układamy banany przekrojone wzdłuż. Nakładamy na nie bitą śmietanę, formułując kształt kopca. Kopiec posypujemy okruszkami ciasta.
Krok 6 - Kopiec kreta foto
7
Schładzamy 2 godziny w lodówce.
Krok 7 - Kopiec kreta foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 29.03.2013 08:03
o już dawno nie robiłam!!
monisia1977 26.03.2013 07:40
super ciacho
justys759 25.03.2013 17:39
wygląda wspaniale...
Pietruszka 25.03.2013 16:57
pyszne ciasto!
Paolcia 25.03.2013 16:21
mmmmm uwielbiam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak