Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaki z żołądków wieprzowych

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żołądki wieprzowe 1 kg
marchew 1 szt
pietruszka 1 szt
cebula 1 szt
woda 1,5-2 l
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
angielskie ziele 5-6 szt
pieprz ziarnisty 3-4 szt
majeranek 1 łyżka
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
śmietana 1/2 szkl
mąka pszenna 1 łyżka
sok z cytryny do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
natka pietruszki 1 łyżka
kości schabowe 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Flaki z żołądków wieprzowych

Kości wieprzowe umyć, włożyć do garnka, wlać wodę, dodać obrane warzywa i ugotować wywar. Pokrojone żołądki zalać wodą, zagotować. Odlać wodę z gotowania, wypłukać i ponownie zalać czystą wodą. Czynność tę powtórzyć 2 razy. Za drugim razem flaki przełożyć do gorącego wywaru z kości, dodać pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, paprykę, sól i gotować na niewielkim ogniu do miękkości (około 2 godziny). Pod koniec gotowania dodać 1-2 łyżki soku z cytryny, śmietanę wymieszaną z mąką i koncentratem pomidorowym, zagotować. Doprawić do smaku. Przed podaniem posypać zieleniną, podawać z pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 08.12.2013 23:43
Fajny pomysł.
ankaryba 22.04.2013 08:27
bardzo lubię :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak