Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biała kiełbasa

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gicz wołowa 50 dag
łopatka lub skrawki mięsa do m 1 kg
sól 1 łyżeczka
pieprz 1 łyżeczka
majeranek garść
czosnek 3 ząbki
mleko 2 szkl.
jelito 10 metrów

Przepis i sposób przygotowania na: Biała kiełbasa

Gicz i wieprzowinę mielimy na sitku o grubych oczkach. Dodajemy sól, pieprz, mleko wyciśnięty czosnek i majeranek i dobrze wyrabiamy. Jelito moczymy w ciepłej wodzie ok 5 minut. We wrzątku gotujemy małą porcje mięsa żeby sprawdzić czy nie potrzeba dodać soli lub pieprzu.Do maszynki dokręcamy końcówkę przeznaczoną do robienia kiełbasy - długa ze zwężającą się końcówką - a usuwamy sitko i nóż.Jelito naciągamy na końcówkę i napełniamy podajnik mięsem tak jakbyśmy mieli mielić. Formujemy kiełbaski o długości według własnego uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia36 03.07.2013 22:08
Swojska kiełbasa najlepsza
junox 15.06.2013 14:16
pyszna swojska wędlinka:)
chrupnij-sobie.pl 25.03.2013 20:47
jelita kupuje się w sklepach sprzedających dodatki do wyrobów garmażeryjnych i masarskich lub u rzeźnika. Trzeba jednak uważać bo najczęściej oferowane są jelita chińskie! Niestety nie można ich sprawdzić przy zakupie.
babajaga1969 24.03.2013 23:03
najlepsza do żurku
Bernadeta1 24.03.2013 22:50
taka domowa musi być pyszna
zielonamorelka 24.03.2013 22:49
fajnie robić samemu takie przysmaki i móc się pochwalić rodzince takimi osiąnięciami kulinarnymi na świeta ale gdzie kupić jelita?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak