Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto miodowo-orzechowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szkl
margaryna 0,5 kostki
cukier drobny 1/2 szkl
jaja 2 szt
miód 2 łyżeczki
orzechy włoskie 30 dag
margaryna 0,k kostki
miód 2 łyżki
cukier puder 0,5 szkl
mleko 0,5 litra
mąka pszenna 2 łyżki
budyń 2 łyżki
masło 250 g
cukier puder 0,5 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto miodowo-orzechowe

Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki, pół kostki margaryny, 1/2 cukru pudru, 2 jaja, 2 łyżeczki miodu, 1 łyżeczka sody.Przygotowanie: Ciasto – z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2. Na jedną część nakładamy polewę orzechową. Obie części pieczemy przez około kwadrans, aż ciasto ściemnieje. Piekarnik powinien być nagrzany do 180 stopni.

Polewa orzechową: 30 dag orzechów włoskich, pół kostki margaryny, 2 łyżki miodu, pół szklanki cukru. Polewa orzechowa ; Margarynę rozpuszczamy na patelni. Łączymy z miodem i cukrem. Mieszamy. Dodajemy orzechy. Masę wylewamy na jedno z ciast.

Krem: pół litra mleka, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki budyniu śmietanowego, kostka masła, prawie cała szklanka cukru pudru.
Krem ;Gotujemy budyń z mlekiem i mąką. Masło ucieramy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy budyń. Ucieramy.
Przekładamy placek. Na spód kładziemy ciasto bez polewy, następnie krem i na koniec część pokryta masą orzechową.

,

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monisia1977 25.03.2013 09:20
super ciacho
Piter 31 25.03.2013 07:11
Świetne ciacho.
Bernadeta1 24.03.2013 16:34
super takie ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak