Przepis i sposób przygotowania na: Tort kokosowo-czekoladowy
Ciasto kokosowe:12 dkg kokosu, 12 dkg cukru,4 białka 1 łyżka octu lub wódki.Białka ubić z cukrem dodać ocet, kokos i wszystko wymieszać.
Połowę ciasta czekoladowego wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, następnie kłaść łyżką kupki ciasta kokosowego i zalać resztą ciasta czekoladowego. Piec ok 50 minut.
Biszkopt orzechowy:7 białek ubić z 10 dkg cukru, dodawać żółtka, następnie dodać 10 dkg orzechów posiekanych i wymieszanych z 15 dkg mąki i łyżeczką proszku do pieczenia.Upiec.
Placki przekrawamy na połowy i ponczujemy: czekoladowo-kokosowy wodą z cytryną i alkoholem, biszkopt orzechowy mocną kawą z alkoholem.
Masa z ananasem: zagotować: sok z ananasów plus 0,5 szkl.wody,+ budyń śmietankowy + 3 łyżki cukru + 1 łyżka mąki. Po wystudzeniu wymieszać z roztartą kostką margaryny i doprawić sokiem z cytryny. Następnie dodać pokrojone ananasy.
Masa orzechowa: Zrumienić na patelni ok.10 dkg posiekanych orzechów. Rozetrzec 0,5 kostki masła i dodać puszkę masy kajmakowej. Połączyć z zimnymi orzechami.
Masa serkowa:Ubić małą śmietanę 30% i dodać do niej serek mascarpone-25 dkg. Doprawić cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Przekładanie placka: Połowa placka czekoladowego+masa ananasowa+druga połowa placka czekoladowego +masa orzechowa+połowa biszkoptu orzechowego+masa serkowa+druga połowa biszkoptu orzechowego. Całość posmarować polewą caekoladową i udekorowac wg uznania. Smacznego.