Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekana gruszka z brzoskwiniami i chrupiącą migdałową kruszonką

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

laska wanilii 1 szt
mąka 3 łyzki
cukier 2 łyzki
masło 1 łyzka
żółtko 1 szt
proszek do pieczenia 1 szczypta
brzoskwinie w puszce 2 szt
gruszka 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekana gruszka z brzoskwiniami i chrupiącą migdałową kruszonką

Gruszkę myjemy , przecinamy na 2 części.

Za pomocą łyżeczki wydrążamy wnętrze , by móc w nim umieścic nadzienie.

Brzoskwinie delikatnie odsączamy z syropu i drobniutko siekamy.

Laskę wanilii wydrążamy , a ziarenka dodajemy do posiekanych brzoskwiń.

Delikatnie mieszamy i nadziewamy wydrążone gruszki.

Wkładamy do naczynia żaroodpornego.



Kruszonka :

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

Dodajemy żółtko , cukier i masło i wyrabiamy na gładkie ciasto.

Ścieramy na tarce lub kruszymy w palcach na przygotowane owoce.

Posypujemy płatkami migdałów.

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 25 minut.

Gorące polewamy odrobiną czekolady!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandraa 24.03.2013 09:48
świetny deser
Monika-twin 24.03.2013 09:19
bardzo fajny przepis
Anna133 24.03.2013 09:12
wspaniałe danie
dwa pokoje z kuchnią 24.03.2013 07:53
musi rozpływać się w ustach
jasiek 24.03.2013 00:35
elegancki deser
arbuzowo 23.03.2013 22:31
Bardzo fajny pomysł na deserek
Adam/ZUB3R 23.03.2013 22:27
smaczna gruszka
Ania321 23.03.2013 21:31
smaczny przepis :)
Janina 23.03.2013 20:50
Same pyszności
Ania60 23.03.2013 20:17
Super wygląda a musi nie żle smakować
paulina2157 23.03.2013 20:13
musi być pyszne i takie delikatne
Gracer 23.03.2013 20:11
kolejna pyszność

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak