Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka orzechowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 200 g
cukier 200 g
cukier wanilinowy 16 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
margaryna 200 g
jajko 4
likier orzechowy 3 łyżki
mleko 10 łyżek
czekolada nugatowa 100 g
margaryna do smarowania formy
Bułka tarta klasyczna Prymat
orzechy laskowe 200 mielne

Przepis i sposób przygotowania na: Babka orzechowa

1. Margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę. Następnie cały czas miksując dodajemy po jednym jajku, wsypujemy orzechy i stopniowo dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Na końcu wlewamy likier orzechowy oraz 5 łyżek mleka i miksujemy jeszcze przez chwilę do połączenia składników.
2. Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą formę na babkę. Pieczemy około 60 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni.
3. Czekoladę rozpuszczamy z 5 łyżkami mleka. Gotową polewą dekorujemy babkę.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 12.04.2013 00:30
bardzo dobra babka
dwa pokoje z kuchnią 24.03.2013 08:01
orzechowa! mniam!
sanielcia 23.03.2013 16:54
Super, uwielbiam
Rafał3 23.03.2013 12:32
mniam mniam świetne
Boska_Agatka 23.03.2013 12:27
Polecam serdecznie świetny pomysł
Sisterskitchen 23.03.2013 12:11
kocham wszelkie babki, z orzechami jeszcze nie jadłam, wygląda mega apetycznie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak