Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa kiełbasa wędzona

4.0
(24)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso wołowe bez kości 1 kg
słonina 1 kg
sól 4 łyżki
czosnek 6 ząbków
osłonka z jelita cienkiego 6 metrów
woda 1,5 (źródlana)
Ziele angielskie mielone Prymat 1 łyżeczka
karkówka 3 bez kości
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa kiełbasa wędzona

Mięso myjemy ,kroimy na mniejsze kawałki razem ze słoniną następnie mielimy w maszynce do mięsa o grubych oczkach . Wodę źródlaną zagotować ostudzić ,sól wymieszać z resztą przypraw i dodać do wystudzonej wody dodać obrany i wyciśnięty przez praskę czosnek,wlać tak przygotowaną miksturę do mięsa i dokładnie wyrabiać ręką jak ciasto. Powinno mięso wchłonąć wodę i odchodzić od ręki wtedy znaczy że jest już wyrobione dobrze.

Zostawić mięso w naczyniu kamiennym (takim jak kisimy ogórki) i zostawić na około 6 godzin w chłodnym miejscu aby naszło solą i przyprawami,dbając o to aby mięso nie skisło!

Następnie masą mięsną napełniamy przez maszynkę ze specjalną nakładką do kiełbas jelito dosyć ściśle aby nie było w środku powietrza i robimy pętle co 40 cm lub mniej jak kto woli. Tak przyrządzoną kiełbasę zakładamy na kije wędzarnicze i wkładamy do wędzarni i wędzimy ciepłym dymem (drewna olchowego) około 4-5 godz.Po tym czasie wyjmujemy z wędzarni studzimy w przewiewnym miejscu.
Kroimy już zimną i podajemy z pieczywem najlepiej domowym:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 15.09.2013 10:07
fantastyczna domowa kiełbaska
PaniMISIOWA 11.08.2013 13:04
uwielbiam domowe wyroby
Sarenka 22.07.2013 22:22
Smakowicie wygląda!
Bernadeta1 01.06.2013 16:37
taka domowa,rewelacja
plocia 08.05.2013 17:28
Takie wędzone kiełbasy są najlepsze i najsmaczniejsze
Janina 23.03.2013 20:59
Aż pachnie kiełbaską
2milutka 23.03.2013 11:37
miki i tu sie mylisz :) czy czarna czy nie zależy od tego jakim drewnem była wędzona ...nie każda musi być osmolona:) możesz wierzyć czy nie kiełbasa była robiona przez nas wiec nie jest sztucznie wędzona:) Dużo daje też aparat jakim zdjęcie było robione...
Paolcia 23.03.2013 11:29
mmmm smakowite :)
marzencia2007 23.03.2013 11:03
zapach i smak ♥
miki47 23.03.2013 10:53
domowa wędzona kiełbasa wygląda inaczej niestety tutaj widać że to kupcza sztucznie wędzona, prawdziwa domowa to jest o lekko czarnej skórce z dymu, a tutaj widać ewidentnie że to kupiona, jeśli chciałas podzielić sie przepisem to ok daję smacznie ale to zdjęcie nie przedstawia twojego wyrobu. Taki wygląd mają sztucznie ''wędzone'' kiełbasy.
Katarzyna34 23.03.2013 10:44
mniam mniam przyszności uwielbiam domową kiełbaskę
msmors 23.03.2013 10:40
przepis świąteczny
misia53 23.03.2013 10:10
mogę prosić chociaż kawałeczek, chociaż do koszyczka....
Aleksandra/Olcia 23.03.2013 09:55
pysznie wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak