Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paluszki serowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 1 szt
woda 3/4 szkl
masło 180 gram
sól 1,5 łyżeczki
mąka 1,5 szklanki
starty ser 1 szkl
bazylia 4 listki
pieprz
oregano 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Paluszki serowe

Kroki postępowania

1
Do niewielkiego rondelka nalewam wodę, dodaję masło oraz sól. Roztapiam. Ogień można zgasić trochę przed zupełnym roztopieniem się masła, ponieważ topi się pod koniec już własnym ciepłem, a skraca nam to czas stygnięcia.
Krok 1 - Paluszki serowe foto
2
Gdy chociaż trochę ostygnie, dodaję mąkę i dokładnie mieszam. Ponownie podgrzewam. Kiedy ciasto zaczyna odchodzić od rondelka, zdejmuję z ognia. Odstawiam do ostygnięcia.
Krok 2 - Paluszki serowe foto
3
Do ciasta dodaję jedno jajko i ugniatam. Doprawiam oregano, pieprzem, bazylią, a na końcu dodaję ser żółty.
Ciasto rozwałkowuję na cienkie paluszki i tnę na mniejsze części.
Krok 3 - Paluszki serowe foto
4
Blachę smaruję tłuszczem. Układam paluszki i piekę w temp. 260 stopni przez 15-20 minut. Należy je pilnować ponieważ każda partia piecze się nieco szybciej. Rumiane i stałe w konsystencji- należy wyjąć i delektować się :) Świetna przekąska!
Porcja na ok. 3 blaszki
Krok 4 - Paluszki serowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Noruas 23.01.2014 18:27
Dziękuję za komentarze!
rjustysia 23.06.2013 18:53
Bardzo chętnie wypróbuję przepis. Przypomina troszkę ciasto parzone (ptysiowe), ale musi być bardziej gęste, skoro na jednym jajku.
goofy9 30.04.2013 23:36
ale świetny przepis, na pewno wypróbuję
adelajda 30.03.2013 17:16
musi być pyszne !
Janina 23.03.2013 21:09
Takich nie robiłam
Sisterskitchen 23.03.2013 11:43
fajny pomysł, na początku myślałam, że to z ziemniaków
Pyszota 23.03.2013 11:16
świetne paluszki
marzencia2007 23.03.2013 11:03
super przepis :)
miki47 23.03.2013 11:01
smakowity przepis
msmors 23.03.2013 10:41
ciekawy przepis
Laila2786 23.03.2013 10:21
rewelacja,
Agnieszka-87-25 23.03.2013 08:30
smaczne są takie już sam wygląd to mówi
iwi 23.03.2013 07:19
Jeszcze barszczyk i mozna zajadać.
Botwinka 23.03.2013 07:02
bardzo fajny pomysł :)
jasiek 23.03.2013 00:50
ale ciekawe
Bernadeta1 23.03.2013 00:49
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak