Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Imprezowe ptysie

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 4 szklank
sól 3/5 łyżeczki
olej 2 szklanki
mąka 5 szklanek tym 450 pszenna
jajko 18 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy
śmietana 30% 1 litr
zagęszczacz do bitej smietany 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Imprezowe ptysie

Bitą śmietanę ubijamy miksere na gęstą pianę. Pod koniec dodajemy zagęszczacze, jeszcze chwilę miskując.

Ciasto:
do wody musimy dodać olej. Wodę z olejem doprowadzamy do wrzenia, następnie powoli, wsypujemy mąkę CIĄGLE mieszając. Na ogniu pozostawiamy ok 7 minut gdy jest już dobrze wymieszane.
Pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy cukier waniliowy (2 sztuki), dodajemy proszek do pieczenia. Mieszamy aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Wykładamy ciasto- średnio ok 1/2 łyżeczki na blachę wysmarowaną tłuszczem.
Pieczemy ok 15 minut, do momentu aż będą miały złota barwę. Przekładamy masę.

UWAGA: proporcje przepisu są na wersje imprezową, dla siebie polecam zmniejszyć proporcje 3 razy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 02.04.2013 09:58
uwielbiam ptysie!
mic 31.03.2013 22:37
ale ptysie apetyczne
agam26 22.03.2013 13:40
wygladają pysznie,dawno nie jadłam ptysia.
Adamorek 22.03.2013 11:50
marzenie do kawy
Anna133 22.03.2013 11:27
chyba musze je zrobić , uwielbiamy je

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak