Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy pasztet mięsny drobiowo-wieprzowy

4.0
(24)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 1 sztuka
jaja 3 sztuki
cebula 2 sztuki
marchew 2 sztuki
seler 1/2 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
Majeranek suszony Prymat do smaku
wątróbka drobiowa 300 gramów
Liść laurowy suszony Prymat 3 liście
boczek 700 gramów
bułka 2 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 5 sztuk
Pieprz ziołowy mielony Prymat do smaku
Imbir mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy pasztet mięsny drobiowo-wieprzowy

Dwie keksówki wyłożyć folią aluminiową. Kurę ugotowaną np. dzień wcześniej w rosole obrać. 

Boczek (ewentualnie podgardle) zalać wodą, ugotować razem z warzywami, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Wywar doprawić solą i pieprzem. Wszystko gotować pod przykryciem, na wolnym ogniu, aż mięso będzie bardzo miękkie. Ugotowane mięso i warzywa wyjąć z wywaru, zostawić do przestudzenia. Częścią wywaru zalać wątróbkę, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Ostudzić.

Pozostałym wywarem zalać bułki.

Wszystkie mięsa, warzywa i bułki przepuścić dwa razy przez maszynkę do mięsa na drobnych oczkach. Masę na pasztet wymieszać z 3 jajkami, doprawić do smaku pieprzem, pieprzem ziołowym, solą, gałką muszkatołową, imbirem, majerankiem. Dokładnie wymieszaną masę wlać w keksówki.

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, po 30 minutach zmniejszyć do 180 i piec jeszcze godzinę. Gdyby pasztet za mocno się przyrumienił, przykryć go folią aluminiową.

Przed krojeniem całkowicie wystudzić. Najlepiej, żeby postał w lodówce przez 12 godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 10.02.2014 21:33
bardzo fajne
dwa pokoje z kuchnią 27.08.2013 18:30
robiłam ten pasztet, jest rewelacyjny :)
adelajda 13.06.2013 07:11
taki domowy super
mufinka79 27.05.2013 15:24
Uwielbiam domowe pasztety - piękny!
fotoviderek 13.05.2013 07:40
Świetny domowy pasztet :)
Zosia1 25.04.2013 14:33
taki domowy jest najlepszy
reniatka 09.04.2013 10:27
fajny pasztet
ONY_za_kare 24.03.2013 22:30
super pasztet! musi być pycha
Alex_M 22.03.2013 12:54
musze zrobic :)
mysza75 22.03.2013 12:19
Fajny na święta :-)
Konczi 22.03.2013 08:32
pięknie wygląda
dwa pokoje z kuchnią 22.03.2013 07:59
ja tez chyba spróbuję
jasiek 21.03.2013 23:55
zrobię na święta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak