Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś w papirusie z brukselkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

łosoś filet 280 g
Papier do smażenia
brukselka 150 g
masło 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2-3 łyżki
cytryna 1/2 szt
sól do smaku
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś w papirusie z brukselkami

W garnku zagotować wodę na brukselkę, dodać łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru, do gotującej się wody wrzucić umyte i obrane z pierwszych liści brukselki i gotować przez ok. 6-7 min. Wyjąć i odcedzić.
Z papirusem należy postepować podobnie jak z instrukcją na opakowaniu, dla przypomnienia- na początek rozgrzać patelnię, najlepiej teflonową. Nie dodawać tłuszczu – nie będzie Ci potrzebny. Umieścić pierś na jednej połowie pergaminu, łososia należy skropić odrobinę cytryną i drugą połową przykryć rybę od góry. Zawiniętego w pergamin łososia położyć na rozgrzanej patelni. Smażyć na małym ogniu. 5-8 minut z każdej strony, w zależności jaką rybę lubimy, jeżeli suchą to smażyć trochę dlużej. Pilnować, żeby się nie przypalił. Przełożyć całość na talerz, pergamin wyrzucic.

Brukselkę podsmażyć na masełku, dodać bułkę tartą, chwilę mieszajc, zdjąć z patelni i podawać z rybą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AnielskaSlodycz 17.01.2014 12:18
fajny przepis
edi 22.03.2013 15:03
papirus z ziołami jest wspaniały, a łosoś to już w ogóle musi cudnie smakować
Aannkaa82 21.03.2013 22:36
Wygląda bardzo apetycznie. Pomysłu na rybę nie spotkałam ale robiłam kurczaka z pomysłu i był taki sobie (nie o dpowiadała mi mieszanka ziół), dopiero jak dodałam moje ulubione przyprawy było oki :).
mic 21.03.2013 22:16
bardzo lubie
beniaminek 21.03.2013 21:04
fajne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak