Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa wędlina suszona

3.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karkówka 1,5 kg
cukier 1/2 szkl
sól 1/2 szkl
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 1 łyżka
majeranek 2 łyżki
czosnek 1 glówka
mieszanka pieprzów 1/2 łyżeczki
papryka czerwona 1/2 (pikantna)

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa wędlina suszona

Mięso umyć i starannie osuszyć ręcznikiem papierowym, dokładnie obtoczyć mięso w cukrze. Karkówkę przełożyć do metalowej foremki i włożyć do lodówki na 36 godzin, z mięsa wypłynęło sporo płynu. Po tym czasie wylać płyn, umyć mięso z cukru, osuszyć ręcznikiem papierowym i obtoczyć w mieszance soli i znowu włożyć do lodówki na 36 godzin, po tym czasie opłukać mięso z soli, osuszyć i obtoczyć dokładnie w mieszance przeciśniętego przez praskę czosnku wymieszanego z majerankiem, pieprzem i papryką. Włożyć na 36 godzin do lodówki. Po tym czasie przełożyć mięso do pończochy i powiesić w przewiewnym, suchym, ale ciepłym miejscu. Ja powiesiłam na haczykach od weków zaczepiając o szafkę kuchenną obok kuchenki. Zostawić na minimum 4 doby. Po tym czasie możemy wyciągnąć z pończochy i konsumować, należy kroić wędlinę w bardzo cienkie plasterki.
Wędlina może sobie wisieć dłużej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika141 27.11.2013 14:33
wygląda rewelacyjnie
Klausia 07.05.2013 15:23
swoje wędliny to się chwali :)
Monika58 22.03.2013 16:31
pysznie wygląda - tak przyrządzanej wędliny na surowo nie jadłam - z chęcią jednak spróbuję :)
sanielcia 22.03.2013 13:56
Wygląda niesamowicie
Monika78 21.03.2013 21:44
wyglada wyśmienicie, musi być pyszne
migotka28 21.03.2013 20:04
przepięknie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak