Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielone klopsiki zapiekane pod pierzynką z żółtego sera i mozzarelli.

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 500 g
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
jajko 1 sztuka
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
pomidory krojone z puszki 1(400) puszka(g)
mozzarella 1(125) kula(g)
olej
sól
ser gouda 50 g
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Mielone klopsiki zapiekane pod pierzynką z żółtego sera i mozzarelli.

Kroki postępowania

1
Cebulę pokroiłam w kostkę,a ząbki czosnku przecisnęłam przez praskę,przez wyciskacz.Następnie podsmażyłam pokrojone składniki na patelni z odrobiną oleju do momentu ich zeszklenia.Do podsmażonej cebuli oraz czosnku dodałam pomidory z puszki. Całość posoliłam, obsypałam odrobiną pieprzu oraz sporą dawką oregano.Chwilkę wszystko jeszcze razem podsmażałam od czasu do czasu mieszając.
Krok 1 - Mielone klopsiki zapiekane pod pierzynką z żółtego sera i mozzarelli. foto
2
Następnie mięso mielone przełożyłam do miski.Dodałam do niego bułkę tartą,wbiłam jajko oraz posoliłam je,doprawiłam pieprzem i oregano. Mięso z dodatkami dokładnie wymieszałam,tak,by wszystkie składniki połączyły się w jednolitą masę.Z mięsnej masy uformowałam małe kuleczki,klopsiki.Klopsy podsmażyłam na patelni,na oleju,z obu stron,aż zrobiły się dość solidnie rumiane.Usmażone mięsne kuleczki przełożyłam do żaroodpornego naczynia.
Krok 2 - Mielone klopsiki zapiekane pod pierzynką z żółtego sera i mozzarelli. foto
3
Następnie przykryłam klopsiki,wyłożyłam na nie przygotowany wcześniej pomidorowy,doprawiony sos z czosnkiem i cebulką.Na mięsną warstwę z sosem starłam na tarce,na dużych oczkach, żółty ser oraz mozzarellę.Wierzch całości obsypałam suszoną bazylią.Zapiekałam klopsiki przez około 20 minut w piekarniku nastawionym na 180stopni.
Bardzo smakowite danie,można klopsy zjeść same jako posiłek lub z dowolnym dodatkiem-ryżem,makaronem,ziemniakami,czy z czym tam jeszcze kto woli.Jedzenie smacznie doprawione, treściwe i wbrew pozorom naprawdę nie czasochłonne w przygotowaniu.
Krok 3 - Mielone klopsiki zapiekane pod pierzynką z żółtego sera i mozzarelli. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Cranberry 26.06.2013 19:45
mniam takie lubię :)
fotoviderek 22.03.2013 07:07
Pod taką dobrą pierzynką, pycha :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak