Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Królik w ostrym sosie

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

królik 1 kg
cebula biała 2 sztuki
olej roślinny 1 łyżka
pomidor 1 sztuka
marchewka 1 sztuka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
bazylia 1/2 łyżeczki
ziele angielskie 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 1 listek
śmietana 12% 2 łyżki
mąka pszenna 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Królik w ostrym sosie

Mięso umyć pod bieżącą wodą osuszyć podzielić na kawałki .Na patelni rozgrzewamy olej ,cebulę obieramy kroimy w kostkę włożyć na rozgrzany tłuszcz i zeszklić ,dodać łyżeczkę papryki słodkiej i dokładnie wymieszać

Mięso włożyć do garnka z wodą gdy się zagotuje dodać pokrojoną w kostkę lub w słupki marchewkę dodać liść i ziele angielskie włożyć uprażoną cebulę z papryką ,posolić i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu ,w między czasie dodać bazylię i dusić wszystko razem około 45 min aż mięso będzie miękkie. Na koniec posypać mąką pszenną oraz szczyptą ostrej papryki dodać śmietanę i dokładnie wymieszać i zagotować

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

LoLa 08.04.2013 06:16
lubię smaczne i ostre jedzonko
Katarzyna54 20.03.2013 21:50
fajny, na pewno wypróbuję
Aannkaa82 20.03.2013 21:05
Ja jeszcze nie próbowałam miesa królika, ale chyba nastąpi to wkrótce :). Zabieram przepis i na pewno wykorzystam :)
TEtalicha 20.03.2013 20:30
bardzo dawno nie mialam okazji jesc:(

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak