Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chałka orzechowa

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdży świeżych 5 dag
mleko 200 ml
śmietany 12% 150 ml
cukru 12 dag
mąki pszennej 1 kg
jajek 3 szt.
masła 10 dag
cukru waniliowego 3 dag
soli 1 łyżeczka
orzechów 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Chałka orzechowa

Mąkę przesiać do miski, odłożyć 6 łyżek i zrobić wgłębienie na środku. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i przelać do wgłębienia w mące. Dodać śmietanę wymieszaną z 10 dag cukru, orzechy starte na drobnych oczkach, sól, roztrzepane 2 jajka i 8 dag roztopionego masła. Wyrobić ciasto (ja ucierałam mikserem, a dopiero na sam koniec wyrabiałam ręką). Uformować kulę, posypać po wierzchu mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjąć je na blat i podzielić na dwie równe części. Następnie każdą część podzielić na trzy nie docinając do końca z jednej strony, zapleść warkocz i umieścić w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką (pozostałe masło, cukier i mąkę utrzeć palcami na okruszki). Podobnie postąpić z drugą częścią ciasta. Przykryć ściereczka i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Wstawić chałki i piec około 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iiiiii 14.10.2012 09:04
super
magduś83 07.07.2011 20:35
śliczna
Kate131 06.07.2011 09:33
apetyczna
iknkirke 16.04.2011 14:22
fajna
Tomek13 13.04.2011 20:24
super
PaniMISIOWA 09.03.2011 17:21
fajna
Nina7 03.03.2011 07:27
Jaka pulchna - super!
Karolina92 13.12.2010 15:58
pieknie wyrosla!
Gosia40 13.08.2010 08:44
Ciekawy pomysł..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak