Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ZUPA Z SAŁATY MASŁOWEJ PRZEPYSZNA

5.0
(37)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sałata masłowa 4 główki
ziemniaki 1 kg
jogurt grecki 1 1/2 kubka dużego
ocet 10 % 3-4 łyżki stołowe
sól do smaku
cukier 1 łyżka
boczek wędzony 1/2 gotowany
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: ZUPA Z SAŁATY MASŁOWEJ PRZEPYSZNA

UWAGA: Ta zupa uzależnia :)Na prawdę jest pyszna. Robi się ja bardzo szybko, nie ma wielu składników i w sezonie jest jak znalazł na obiad, na działkę, na piknik... Radzę ugotować od razu duży, 5 litrowy, garnek tej zupy, bo znika bardzo szybko:)

PRZYGOTOWANIE: Sałatę oczyścić, opłukać i osuszoną poszarpać na mniejsze kawałki. Boczek pokroić na cienkie plastry, które po przepołowieniu smażymy w garnku. Gdy są już szkliste, lub lekko podsmażone wrzucamy listki sałaty. Mieszamy, aż sałata stanie się ciemnozielona. Dolewamy do pełna wody, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy. Gdy ziemniaki są już miękkie dodajemy przyprawy: sól, pieprz, 3-4 łyżki octu, i zabielamy jogurtem. Podajemy po zagotowaniu. Moja mama dodawała jeszcze łyżkę cukru, ale to już jak kto lubi... Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 20.07.2016 16:59
Robię zupę z sałaty w trzech wersjach :
Rafał3 20.03.2013 19:57
uwielbiam super i polecam
Boska_Agatka 20.03.2013 19:54
świetna sprawa polecam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak